Welke technologie gebruiken zoekmachines om websites te crawlen?

Zoekmachines maken gebruik van verschillende geavanceerde technologieën en methoden om websites te crawlen en te indexeren. Het doel van deze crawlers, ook wel "spiders" of "bots" genoemd, is om webpagina's te ontdekken, te begrijpen en te categoriseren, zodat gebruikers relevante zoekresultaten kunnen krijgen. Hieronder beschrijven we enkele van de belangrijkste technologieën en methoden die zoekmachines gebruiken om websites te crawlen.

 

1. Web Crawlers (Spiders of Bots)

Web crawlers zijn geautomatiseerde programma's die systematisch het internet doorzoeken en webpagina's verzamelen. Enkele bekende voorbeelden zijn Googlebot, Bingbot en Yandex Bot. Crawlers volgen links van pagina naar pagina om nieuwe en bijgewerkte inhoud te ontdekken.

Werking van crawlers:

 • Seed URLs: Crawlers beginnen met een lijst van start-URL's, bekend als seed URL's. Deze kunnen bijvoorbeeld populaire websites of eerder geïndexeerde pagina's zijn.
 • Recursief volgen van links: Crawlers volgen links op een pagina om nieuwe pagina's te ontdekken. Dit proces gaat recursief door, zodat de crawler een steeds groter deel van het web kan verkennen.
 • Beperkingen: Crawlers respecteren instructies in het robots.txt-bestand van een website, dat aangeeft welke pagina's of secties niet gecrawld mogen worden.

 

2. Robots.txt

Robots.txt is een tekstbestand dat webmasters kunnen plaatsen in de rootdirectory van hun website. Dit bestand geeft instructies aan crawlers over welke delen van de site wel en niet gecrawld mogen worden.

Belangrijke regels in robots.txt:

 • User-agent: Specificeert voor welke bots de regels gelden (bijv. "User-agent: Googlebot").
 • Disallow: Geeft aan welke pagina's of directories niet gecrawld mogen worden (bijv. "Disallow: /private/").
 • Allow: Geeft aan welke pagina's of directories wel gecrawld mogen worden, zelfs binnen een disallowed directory (bijv. "Allow: /public/").

 

3. Sitemaps

Sitemaps zijn XML-bestanden die een lijst van alle pagina's op een website bevatten die de webmaster wil laten crawlen. Deze bestanden helpen crawlers efficiënter werken door hen direct naar belangrijke inhoud te leiden.

Voordelen van sitemaps:

 • Versnellen van crawling: Sitemaps helpen crawlers sneller en vollediger door een website te navigeren.
 • Prioritering: Sitemaps kunnen informatie bevatten over de prioriteit en de laatste wijzigingsdatum van pagina's, wat crawlers helpt te bepalen welke pagina's vaker moeten worden bezocht.

 

4. HTML Parsing

HTML parsing is het proces waarbij crawlers de HTML-code van een webpagina analyseren om de inhoud en structuur ervan te begrijpen. Dit omvat het identificeren van tekst, links, metadata en andere elementen die belangrijk zijn voor zoekmachines.

Elementen die crawlers analyseren:

 • Tekstinhoud: Crawlers lezen de tekst op een pagina om de relevantie voor bepaalde zoektermen te bepalen.
 • Links: Interne en externe links worden geanalyseerd om de pagina's met elkaar te verbinden en nieuwe inhoud te ontdekken.
 • Metadata: Meta-tags zoals de title-tag en meta-description worden gebruikt om de inhoud van de pagina te beschrijven.

 

5. Indexeren

Indexeren is het proces waarbij de gecrawlde gegevens worden opgeslagen in een database en gestructureerd zodat ze snel kunnen worden opgehaald tijdens een zoekopdracht. Elke webpagina krijgt een indexvermelding die zoekmachines helpt om relevante resultaten te leveren.

Belangrijke aspecten van indexeren:

 • Trefwoorden: Pagina's worden geïndexeerd op basis van belangrijke trefwoorden en zinnen die in de inhoud en metadata voorkomen.
 • Ranking-algoritmes: Zoekmachines gebruiken complexe algoritmes om de relevantie en kwaliteit van pagina's te bepalen en deze te rangschikken voor zoekopdrachten.

 

6. Machine Learning en Kunstmatige Intelligentie (AI)

Machine learning en kunstmatige intelligentie (AI) spelen een steeds grotere rol in de manier waarop zoekmachines websites crawlen en indexeren. AI-algoritmen helpen zoekmachines om beter te begrijpen wat gebruikers zoeken en om de relevantie van webpagina's nauwkeuriger te beoordelen.

Toepassingen van AI in crawling en indexeren:

 • Inhoudsanalyse: AI helpt bij het beter begrijpen van de context en semantiek van webinhoud.
 • Anomaliedetectie: Machine learning kan patronen in crawling-gegevens detecteren en afwijkingen identificeren, zoals plotselinge veranderingen in site-inhoud of structuur.
 • RankBrain: Google's RankBrain is een machine learning-algoritme dat helpt bij het verwerken van zoekopdrachten en het verbeteren van zoekresultaten door gebruikersintentie beter te begrijpen.

 

Conclusie

Zoekmachines gebruiken een combinatie van geavanceerde technologieën om websites te crawlen en te indexeren, waaronder web crawlers, robots.txt, sitemaps, HTML parsing, indexeren en AI. Deze methoden en tools zorgen ervoor dat zoekmachines efficiënt en nauwkeurig webinhoud kunnen ontdekken, analyseren en rangschikken, zodat gebruikers relevante en bruikbare zoekresultaten krijgen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.