Wat is blancheren?

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groenten of fruit, kort in kokend water wordt ondergedompeld en daarna snel wordt afgekoeld in ijswater. Deze methode wordt vaak gebruikt om de kleur, textuur en voedingswaarde van het voedsel te behouden, evenals om enzymen die verder rijpen en bederf veroorzaken, te inactiveren.

 

Stappen van het blancheren

 1. Voorbereiding: Was en snijd de groenten of fruit in de gewenste grootte. Zorg ervoor dat je een grote pan met kokend water en een kom met ijswater klaar hebt staan.

 2. Koken: Dompel het voedsel kort onder in het kokende water. De tijd die nodig is om te blancheren varieert afhankelijk van het soort en de grootte van het voedsel, maar ligt meestal tussen de 30 seconden en een paar minuten.

 3. Afkoelen: Haal het voedsel snel uit het kokende water en dompel het onmiddellijk in het ijswater. Dit stopt het kookproces en helpt de kleur en textuur te behouden.

 4. Afdrogen: Laat het voedsel uitlekken en dep het droog met een schone doek of keukenpapier.

 

Voordelen van blancheren

 1. Behouden van kleur en textuur: Blancheren helpt de levendige kleuren en knapperige textuur van groenten te behouden, wat vooral belangrijk is bij het invriezen of verder verwerken.

 2. Inactiveren van enzymen: Het korte kookproces inactieveert enzymen die de smaak, kleur en voedingswaarde van groenten na verloop van tijd kunnen aantasten.

 3. Verwijderen van vuil en micro-organismen: Blancheren helpt bij het verwijderen van oppervlaktevuil en dodelijke micro-organismen, waardoor de voedselveiligheid wordt verbeterd.

 4. Verbeteren van smaak: Bij sommige groenten kan blancheren de bittere smaak verminderen en een betere smaakontwikkeling bevorderen.

 5. Voorbereiden op invriezen: Door te blancheren voordat je groenten invriest, kun je hun kwaliteit, smaak en voedingswaarde beter behouden tijdens het invriezen en ontdooien.

 

Toepassingen van blancheren

 1. Invriezen van groenten: Blancheren is een essentiële stap bij het invriezen van veel soorten groenten, zoals sperziebonen, wortelen, broccoli en spinazie. Het helpt om de kwaliteit van de groenten gedurende langere tijd te behouden.

 2. Verwijderen van schil: Bij sommige vruchten en groenten, zoals tomaten, perziken en amandelen, maakt blancheren het gemakkelijker om de schil te verwijderen.

 3. Voorbereiden van groenten voor koken: Blancheren kan een voorbehandeling zijn voor groenten die later in een recept worden gebruikt, zoals in roerbakgerechten, salades of ovenschotels. Dit verkort de uiteindelijke kooktijd en zorgt ervoor dat alle ingrediënten gelijkmatig gaar zijn.

 4. Bewaren van voedingsstoffen: Door de korte kooktijd en het snelle afkoelen kunnen de meeste voedingsstoffen beter behouden blijven dan bij langdurig koken.

 

Tips voor succesvol blancheren

 1. Gebruik voldoende water: Zorg ervoor dat er voldoende kokend water is om de groenten vrij te laten bewegen. Dit zorgt voor een gelijkmatige verhitting.

 2. Kook in kleine porties: Blanceer groenten in kleine porties om ervoor te zorgen dat het water snel weer aan de kook komt nadat de groenten zijn toegevoegd.

 3. Ververs het ijswater: Zorg ervoor dat het ijswater koud blijft door ijsblokjes toe te voegen indien nodig. Dit is cruciaal voor het snel stoppen van het kookproces.

 4. Controleer de tijd: Houd de aanbevolen blancheringstijd voor de specifieke groente of fruit aan. Overblancheren kan leiden tot verlies van smaak, kleur en voedingsstoffen, terwijl onderblancheren de enzymen mogelijk niet volledig inactiveert.

 

Veelvoorkomende groenten en hun blancheringstijden

 • Broccoli: 2-3 minuten
 • Wortelen (schijven of julienne): 2-3 minuten
 • Sperziebonen: 3 minuten
 • Bloemkool: 3 minuten
 • Spinazie: 2 minuten
 • Erwten: 1-2 minuten

 

Conclusie

Blancheren is een eenvoudige maar effectieve kooktechniek om de kwaliteit van groenten en fruit te verbeteren en te behouden. Door de juiste stappen en tijden te volgen, kun je de kleur, smaak, textuur en voedingswaarde van je voedsel optimaal houden. Of je nu groenten wilt invriezen, bereiden voor een recept, of schillen wilt verwijderen, blancheren is een waardevolle methode in de keuken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.