Wat te doen bij wespensteek?

Een wespensteek kan pijnlijk en ongemakkelijk zijn, maar de meeste steken zijn niet ernstig en kunnen thuis worden behandeld. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om de pijn en zwelling te verminderen en eventuele complicaties te voorkomen.

 

Directe acties na een wespensteek

 1. Verwijder de angel: In tegenstelling tot bijen laten wespen hun angel meestal niet achter. Mocht er toch een angel in de huid zitten, verwijder deze dan voorzichtig met een pincet of door voorzichtig over de huid te schrapen met een stuk karton of je nagel.

 2. Reinig de plek: Was het gestoken gebied grondig met water en zeep om infectie te voorkomen.

 3. Koelen: Breng een koud kompres, zoals een doek gedrenkt in koud water of een ijspack (gewikkeld in een doek), aan op de steekplek om de zwelling en pijn te verminderen. Laat het kompres 10-15 minuten op de plek liggen en herhaal indien nodig.

 

Behandeling van pijn en jeuk

 1. Antihistaminicum: Neem een antihistaminicum zoals cetirizine of loratadine om jeuk en zwelling te verminderen. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.

 2. Pijnstillers: Gebruik paracetamol of ibuprofen om de pijn te verlichten. Volg de doseringsinstructies op de verpakking.

 3. Kalmerende zalf: Breng een kalmerende zalf of crème aan die hydrocortison of antihistamine bevat. Dit kan helpen om de jeuk en zwelling te verminderen.

 

Huismiddeltjes

 1. Azijn of citroensap: Dep wat azijn of citroensap op de steekplek. De zure eigenschappen kunnen helpen om de pijn te verlichten en de gifstoffen te neutraliseren.

 2. Baking soda pasta: Maak een pasta van baking soda (zuiveringszout) en water en breng deze aan op de steekplek. Laat het 10-15 minuten zitten en spoel het daarna af.

 3. Aloë vera: Breng aloë vera-gel aan op de steekplek om de huid te kalmeren en de genezing te bevorderen.

 

Wanneer medische hulp zoeken

Hoewel de meeste wespensteken thuis kunnen worden behandeld, zijn er situaties waarin je medische hulp moet inschakelen:

 1. Allergische reactie: Symptomen van een ernstige allergische reactie (anafylaxie) omvatten ademhalingsproblemen, zwelling van het gezicht, lippen of keel, netelroos, duizeligheid, en een snelle of zwakke pols. Dit is een medisch noodgeval. Bel onmiddellijk 112 of ga naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp.

 2. Meerdere steken: Als je meerdere steken hebt opgelopen, vooral in de mond of keel, zoek dan medische hulp, omdat dit ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

 3. Infectie: Als de steekplek na een paar dagen tekenen van infectie vertoont, zoals verhoogde roodheid, warmte, zwelling, pus, of als je koorts krijgt, raadpleeg dan een arts.

 4. Blijvende of verergerende symptomen: Als de pijn, zwelling of roodheid niet afneemt of verergert na een paar dagen, is het verstandig om medische hulp te zoeken.

 

Preventie van toekomstige steken

 1. Vermijd sterke geuren: Wespen worden aangetrokken door sterke geuren van parfums, deodorants en zoet voedsel. Vermijd deze wanneer je buiten bent, vooral in de late zomer en vroege herfst.

 2. Draag beschermende kleding: Draag lange mouwen, lange broeken en schoenen met gesloten tenen wanneer je in een gebied bent waar wespen actief zijn.

 3. Blijf kalm: Als een wesp je nadert, blijf rustig en maak geen plotselinge bewegingen. Wespen steken vaak uit zelfverdediging wanneer ze zich bedreigd voelen.

 4. Afvalbeheer: Houd afvalbakken goed afgesloten en zorg ervoor dat er geen voedselresten buiten liggen die wespen kunnen aantrekken.

Door deze stappen te volgen, kun je de symptomen van een wespensteek effectief behandelen en voorkomen dat je in de toekomst opnieuw gestoken wordt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.