Wat is bse in bloed?

BSE staat voor "bloedbezinkingssnelheid van de erytrocyten," ook bekend als de "bezinkingssnelheid" of "sedimentatie." Het is een eenvoudige bloedtest die de snelheid meet waarmee rode bloedcellen (erytrocyten) in een buisje bloed naar de bodem zakken. Deze test wordt gebruikt om ontstekingen in het lichaam te detecteren.

 

Hoe werkt de BSE-test?

 1. Afname van bloed: Een bloedmonster wordt afgenomen uit een ader in de arm van de patiënt.
 2. Plaatsing in een buis: Het bloedmonster wordt in een speciaal verticale buis geplaatst.
 3. Meten van de bezinkingssnelheid: De snelheid waarmee de rode bloedcellen naar de bodem van de buis zakken, wordt gemeten. Dit wordt uitgedrukt in millimeters per uur (mm/u).

 

Normale waarden

De normale waarden van de BSE kunnen variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en laboratoriumstandaarden, maar over het algemeen zijn de richtlijnen als volgt:

 • Mannen jonger dan 50 jaar: 0-15 mm/u
 • Mannen ouder dan 50 jaar: 0-20 mm/u
 • Vrouwen jonger dan 50 jaar: 0-20 mm/u
 • Vrouwen ouder dan 50 jaar: 0-30 mm/u

 

Wat betekent een verhoogde BSE?

Een verhoogde BSE kan wijzen op de aanwezigheid van een ontsteking in het lichaam. Dit komt omdat bij ontstekingen bepaalde eiwitten, zoals fibrinogeen, in hogere concentraties in het bloed aanwezig zijn en de rode bloedcellen sneller naar beneden trekken. Enkele mogelijke oorzaken van een verhoogde BSE zijn:

 1. Infecties: Zowel bacteriële als virale infecties kunnen de BSE verhogen.
 2. Chronische ziekten: Ziekten zoals reumatoïde artritis, lupus en andere auto-immuunziekten kunnen leiden tot een verhoogde BSE.
 3. Kanker: Sommige vormen van kanker, zoals lymfomen of multipel myeloom, kunnen een verhoogde BSE veroorzaken.
 4. Ontstekingsziekten: Ziekten zoals vasculitis of ontstekingsziekten van de darm kunnen de BSE verhogen.

 

Wat betekent een verlaagde BSE?

Een lage BSE is minder gebruikelijk en heeft vaak minder klinische betekenis dan een verhoogde BSE. Het kan echter voorkomen bij:

 1. Polycythemie vera: Een aandoening waarbij er een verhoogd aantal rode bloedcellen is.
 2. Sikkelcelanemie: Een genetische bloedziekte die de vorm van de rode bloedcellen verandert.
 3. Ernstige leverziekten: Soms kunnen leverziekten een lage BSE veroorzaken.

 

Beperkingen van de BSE-test

Hoewel de BSE een nuttige indicator kan zijn voor ontstekingen, is het een niet-specifieke test. Dit betekent dat het resultaat niet precies aangeeft waar de ontsteking zich bevindt of wat de oorzaak is. Daarom wordt de BSE vaak gebruikt in combinatie met andere tests en klinische evaluaties om een diagnose te stellen.

 

Aanvullende tests

Om een beter beeld te krijgen van de oorzaak van een verhoogde BSE, kunnen artsen aanvullende tests uitvoeren, zoals:

 1. C-reactive protein (CRP) test: Een andere bloedtest die specifiek kijkt naar een eiwit dat in hogere concentraties aanwezig is tijdens ontstekingen.
 2. Volledig bloedbeeld (CBC): Een uitgebreide bloedtest die verschillende componenten van het bloed analyseert.
 3. Beeldvorming: Röntgenfoto's, MRI's of CT-scans kunnen worden gebruikt om interne ontstekingen of afwijkingen te detecteren.

 

Conclusie

De bloedbezinkingssnelheid (BSE) is een eenvoudige maar waardevolle test die helpt bij het detecteren van ontstekingen in het lichaam. Hoewel het geen specifieke diagnose kan stellen, biedt het belangrijke aanwijzingen die artsen kunnen gebruiken in combinatie met andere tests en klinische evaluaties. Een verhoogde of verlaagde BSE kan wijzen op een verscheidenheid aan medische aandoeningen, en verdere onderzoeken zijn vaak nodig om de exacte oorzaak vast te stellen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.