Hoe lang kip rollade braden?

Kiprollade is een heerlijk en veelzijdig gerecht dat perfect is voor een feestelijke maaltijd of een doordeweekse avondmaaltijd. Het braden van een kiprollade vereist enige aandacht en precisie om ervoor te zorgen dat de rollade sappig en vol van smaak blijft. In deze blog bespreken we hoe lang je een kiprollade moet braden, geven we een stap-voor-stap instructie en delen we enkele tips voor het beste resultaat.

 

Voorbereiding van de kiprollade

Voordat je begint met het braden van de kiprollade, is het belangrijk om deze goed voor te bereiden:

 1. Ontdooien: Als de kiprollade bevroren is, laat deze dan volledig ontdooien in de koelkast. Dit kan 24 uur duren, afhankelijk van de grootte.
 2. Kamertemperatuur: Haal de kiprollade ongeveer 30 minuten voor het braden uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing.
 3. Kruiden: Wrijf de kiprollade in met zout, peper en eventueel andere kruiden naar smaak. Je kunt ook knoflook, rozemarijn, tijm of andere specerijen gebruiken voor extra smaak.

 

Hoe lang kiprollade braden?

De braadtijd van een kiprollade hangt af van de grootte en het gewicht van de rollade. Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

 1. Ovenmethode: Verwarm de oven voor op 180°C (350°F). Braad de kiprollade in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25-30 minuten per 500 gram. Een gemiddelde kiprollade van 1 kg zal dus ongeveer 50-60 minuten nodig hebben. Gebruik een vleesthermometer om de interne temperatuur te controleren; deze moet minstens 75°C (165°F) zijn in het dikste gedeelte van de rollade.
 2. Braadslede: Plaats de kiprollade in een braadslede en voeg eventueel wat groente, zoals wortels, uien en aardappelen, toe voor extra smaak.
 3. Basten: Bestrijk de rollade af en toe met de eigen sappen of een beetje gesmolten boter om uitdroging te voorkomen.

 

Stappen voor het braden van kiprollade

Volg deze stappen voor een perfect gebraden kiprollade:

 1. Voorbereiden: Verwarm de oven voor op 180°C (350°F). Haal de kiprollade uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.
 2. Kruiden: Wrijf de rollade in met zout, peper en andere kruiden naar smaak.
 3. Aanbraden (optioneel): Voor een extra knapperige buitenkant kun je de rollade eerst aanbraden in een hete pan met wat olie. Bak de rollade rondom bruin, ongeveer 5 minuten totaal.
 4. Oven: Plaats de kiprollade in een braadslede en zet deze in de voorverwarmde oven. Braad de rollade gedurende 25-30 minuten per 500 gram, of tot de interne temperatuur 75°C (165°F) bereikt.
 5. Rusttijd: Haal de rollade uit de oven en laat deze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen en de rollade sappig blijft.

 

Tips voor een perfect gebraden kiprollade

 1. Gebruik een vleesthermometer: Dit is de beste manier om te zorgen dat de kiprollade gaar is, zonder deze te overkoken.
 2. Basten: Basteer de rollade regelmatig met de eigen sappen of wat gesmolten boter om uitdroging te voorkomen.
 3. Rusttijd: Laat de rollade altijd rusten voordat je deze aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen en het vlees sappig blijft.
 4. Gelijkmatige garing: Zorg ervoor dat de rollade gelijkmatig is gekruid en op kamertemperatuur is voordat je begint met braden voor een gelijkmatige garing.

Conclusie

Het braden van een kiprollade is eenvoudig als je de juiste stappen volgt en de juiste braadtijd aanhoudt. Door de kiprollade goed voor te bereiden, regelmatig te basten en een vleesthermometer te gebruiken, kun je een perfect gebraden en sappige kiprollade serveren. Of je nu een feestelijke maaltijd bereidt of gewoon een heerlijke doordeweekse maaltijd, deze richtlijnen helpen je om de beste resultaten te bereiken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.