Wat is mesotherapie?

Mesotherapie is een cosmetische behandelmethode die in de jaren 1950 in Frankrijk werd ontwikkeld door Dr. Michel Pistor. Deze techniek omvat het toedienen van vitamines, mineralen, aminozuren, hyaluronzuur en andere actieve ingrediënten in de middelste laag van de huid (de mesoderm) door middel van micro-injecties. Mesotherapie wordt vaak gebruikt voor huidverjonging, vetverbranding, haarverliesbehandeling en cellulitisreductie. In deze blog gaan we dieper in op wat mesotherapie precies is, hoe het werkt, de voordelen, toepassingen en mogelijke bijwerkingen.

 

Hoe werkt Mesotherapie?

Mesotherapie werkt door het direct toedienen van actieve ingrediënten in de mesodermale laag van de huid. Dit wordt gedaan met behulp van zeer fijne naalden, waardoor de stoffen precies op de gewenste plek kunnen worden afgeleverd. De behandeling is minimaal invasief en relatief snel, met sessies die meestal 20 tot 30 minuten duren. De precieze samenstelling van de injecties kan variëren, afhankelijk van het doel van de behandeling en de behoeften van de patiënt.

 

Voordelen van Mesotherapie

Mesotherapie biedt verschillende voordelen, waaronder:

 1. Huidverjonging: De injecties kunnen helpen bij het verbeteren van de huidtextuur en -toon, het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, en het bevorderen van een jeugdiger uiterlijk.
 2. Vetverbranding: Mesotherapie kan helpen bij het afbreken van vetcellen, wat resulteert in plaatselijke vetvermindering. Dit maakt het een populaire keuze voor het behandelen van probleemzones zoals de buik, dijen, heupen en onderkin.
 3. Cellulitisreductie: Door de bloedsomloop en lymfedrainage te verbeteren, kan mesotherapie helpen bij het verminderen van cellulitis en het gladder maken van de huid.
 4. Haarverliesbehandeling: Mesotherapie kan de haargroei stimuleren en haarverlies verminderen door de hoofdhuid te voorzien van essentiële voedingsstoffen en de bloedsomloop te verbeteren.
 5. Minimale hersteltijd: In vergelijking met chirurgische ingrepen is mesotherapie minimaal invasief en vereist het weinig tot geen hersteltijd, waardoor patiënten snel hun normale activiteiten kunnen hervatten.

 

Toepassingen van Mesotherapie

Mesotherapie kan voor verschillende cosmetische en medische doeleinden worden gebruikt:

 1. Anti-aging en huidverjonging: Voor het verminderen van tekenen van veroudering en het bevorderen van een gezonde, stralende huid.
 2. Plaatselijke vetvermindering: Voor het aanpakken van vetophopingen op specifieke lichaamsdelen zoals de buik, dijen, heupen en onderkin.
 3. Cellulitisbehandeling: Voor het verminderen van de zichtbaarheid van cellulitis en het verbeteren van de huidstructuur.
 4. Haarverlies: Voor het stimuleren van haargroei en het verminderen van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen.
 5. Littekenbehandeling: Voor het verbeteren van het uiterlijk van littekens door de huidtextuur en elasticiteit te verbeteren.

 

Mogelijke Bijwerkingen van Mesotherapie

Hoewel mesotherapie over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen die patiënten moeten overwegen:

 1. Roodheid en zwelling: Deze kunnen optreden op de injectieplaatsen, maar verdwijnen meestal binnen enkele uren tot dagen.
 2. Blauwe plekken: Sommige patiënten kunnen blauwe plekken ontwikkelen op de injectieplaatsen.
 3. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige patiënten allergisch reageren op de injectiemiddelen.
 4. Infecties: Zoals bij elke injectieprocedure bestaat er een klein risico op infectie als de hygiënevoorschriften niet strikt worden nageleefd.
 5. Pijn of ongemak: Sommige patiënten kunnen lichte pijn of ongemak ervaren tijdens of na de behandeling.

Conclusie

Mesotherapie is een veelzijdige en effectieve cosmetische behandeling die kan helpen bij huidverjonging, vetvermindering, cellulitisreductie en haarverliesbehandeling. Door het direct toedienen van actieve ingrediënten in de mesodermale laag van de huid, biedt mesotherapie gerichte resultaten met minimale hersteltijd. Hoewel er enkele mogelijke bijwerkingen zijn, wordt de procedure over het algemeen als veilig en goed verdragen beschouwd. Voor iedereen die op zoek is naar een niet-chirurgische optie om hun uiterlijk te verbeteren, kan mesotherapie een waardevolle keuze zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.