Wat is gelaagd glas?

Gelaagd glas, ook bekend als veiligheidsglas, is een type glas dat speciaal is ontworpen om extra veiligheid en bescherming te bieden. Het bestaat uit twee of meer glaslagen die aan elkaar zijn gelamineerd met een tussengelegen laag van kunststof, meestal polyvinylbutyral (PVB). Dit lamineringsproces zorgt ervoor dat het glas bij breuk bij elkaar blijft, waardoor het risico op letsel aanzienlijk wordt verminderd. In deze blog bespreken we de samenstelling, voordelen, toepassingen en productie van gelaagd glas.

 

Samenstelling van Gelaagd Glas

Gelaagd glas is opgebouwd uit meerdere lagen glas met daartussen een of meerdere lagen van een taaie, transparante kunststof, meestal PVB. De lagen worden onder hitte en druk samengevoegd, waardoor een sterk en duurzaam materiaal ontstaat. Deze constructie zorgt ervoor dat het glas niet in gevaarlijke scherven uiteenvalt wanneer het breekt, maar aan de kunststof laag blijft kleven.

 

Voordelen van Gelaagd Glas

Gelaagd glas biedt diverse voordelen die het geschikt maken voor een breed scala aan toepassingen:

 1. Veiligheid: Het belangrijkste voordeel van gelaagd glas is de verbeterde veiligheid. Bij breuk blijft het glas aan de kunststoflaag kleven, waardoor het risico op snijwonden en verwondingen door glasfragmenten wordt verminderd.
 2. Inbraakwerend: Door de sterke samenstelling is gelaagd glas moeilijker te doorbreken dan gewoon glas, wat het een effectieve barrière maakt tegen inbraak.
 3. Geluiddemping: De kunststof tussenlagen in gelaagd glas helpen om geluid te dempen, waardoor het ideaal is voor gebruik in omgevingen waar geluidsisolatie belangrijk is.
 4. UV-bescherming: Gelaagd glas kan worden voorzien van een UV-filter in de kunststoflaag, waardoor schadelijke ultraviolette straling wordt tegengehouden en de verkleuring van interieurinrichtingen wordt verminderd.
 5. Weerbestendigheid: Gelaagd glas biedt extra bescherming tegen extreme weersomstandigheden zoals wind en hagel, en het kan worden gebruikt in gebieden die gevoelig zijn voor orkanen en tornado's.

 

Toepassingen van Gelaagd Glas

Gelaagd glas wordt in vele sectoren gebruikt vanwege de bovengenoemde voordelen:

 1. Architectuur en Bouw: Het wordt vaak gebruikt in ramen, deuren, dakramen, gevels en glazen wanden van gebouwen, zowel voor residentiële als commerciële projecten.
 2. Automobielindustrie: Gelaagd glas wordt veel gebruikt voor voorruiten van auto's om de inzittenden te beschermen bij een ongeluk.
 3. Transport: Naast auto's wordt gelaagd glas ook gebruikt in treinen, vliegtuigen en schepen.
 4. Interieurontwerp: In moderne interieurs wordt gelaagd glas gebruikt voor trappen, balustrades, scheidingswanden en meubelen om zowel esthetiek als veiligheid te bieden.
 5. Banken en Juwelierszaken: Vanwege de inbraakwerende eigenschappen wordt gelaagd glas vaak toegepast in beveiligingssystemen voor banken en juwelierszaken.

 

Productie van Gelaagd Glas

Het productieproces van gelaagd glas omvat de volgende stappen:

 1. Voorbereiding van de glasplaten: De glasplaten worden gesneden, gewassen en gedroogd om ze voor te bereiden op het lamineringsproces.
 2. Aanbrengen van de PVB-laag: Een dunne laag PVB-folie wordt tussen de glasplaten geplaatst.
 3. Lamineren: De glasplaten met de PVB-laag ertussen worden door een lamineermachine gevoerd. Deze machine gebruikt hitte en druk om de glasplaten en de PVB-laag stevig aan elkaar te hechten.
 4. Autoclaafproces: De gelamineerde glasplaten worden vervolgens in een autoclaaf geplaatst, waar ze verder worden verhit en onder hoge druk worden gehouden om eventuele luchtbellen te verwijderen en een sterke binding te garanderen.

Conclusie

Gelaagd glas is een veelzijdig en essentieel materiaal in vele industrieën vanwege de uitstekende veiligheid, geluidsisolatie, UV-bescherming en weerbestendigheid. Of het nu wordt gebruikt in de bouw, transport, interieurontwerp of beveiliging, gelaagd glas biedt betrouwbare bescherming en esthetische voordelen. Dankzij het innovatieve productieproces blijft gelaagd glas een belangrijke rol spelen in moderne architectuur en technologie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.