Wat is mensendieck therapie?

Mensendieck therapie is een vorm van oefentherapie die zich richt op houding en beweging om lichamelijke klachten te voorkomen en te verminderen. Het doel is om mensen bewust te maken van hun eigen lichaam en hen te leren hoe ze op een gezonde manier kunnen bewegen. Deze therapie wordt vaak toegepast bij klachten die voortkomen uit een verkeerde houding of beweging, zoals rug- en nekpijn.

 

Oorsprong van Mensendieck therapie

Mensendieck therapie is ontwikkeld door de Duitse arts Bess Mensendieck aan het begin van de 20e eeuw. Ze was een pionier op het gebied van lichaamshouding en beweging en geloofde dat veel lichamelijke klachten voorkomen konden worden door mensen bewust te maken van hun houding en bewegingen. Haar methode combineert elementen van anatomie, fysiologie en psychologie.

 

Hoe werkt Mensendieck therapie?

Mensendieck therapie is gebaseerd op het principe dat een goede houding en beweging essentieel zijn voor een gezond lichaam. De therapie bestaat uit verschillende onderdelen:

 1. Houdingsanalyse: De therapeut begint meestal met een analyse van de houding en bewegingen van de patiënt. Dit helpt om te bepalen waar de problemen liggen en welke oefeningen nodig zijn.
 2. Bewustwording: Een belangrijk aspect van Mensendieck therapie is het bewust worden van je eigen houding en bewegingen. De therapeut leert de patiënt hoe hij of zij moet staan, zitten en bewegen op een manier die de belasting op het lichaam minimaliseert.
 3. Oefeningen: De therapie omvat specifieke oefeningen die zijn ontworpen om de houding te verbeteren, spieren te versterken en de flexibiliteit te vergroten. Deze oefeningen worden vaak thuis herhaald om het beste resultaat te bereiken.
 4. Advies en educatie: Naast oefeningen geeft de therapeut advies over hoe de patiënt in het dagelijks leven een goede houding kan behouden. Dit kan variëren van ergonomisch advies voor de werkplek tot tips voor dagelijkse activiteiten zoals tillen en dragen.

 

Toepassingen van Mensendieck therapie

Mensendieck therapie kan nuttig zijn voor een breed scala aan klachten en aandoeningen, waaronder:

 • Rugpijn: Door slechte houdingsgewoonten te corrigeren en de spieren te versterken, kan de therapie helpen bij het verminderen van rugpijn.
 • Nek- en schouderpijn: Verkeerde houding en bewegingen kunnen spanning en pijn in de nek en schouders veroorzaken. Mensendieck therapie richt zich op het verbeteren van de houding om deze klachten te verlichten.
 • Gewrichtsklachten: De therapie kan helpen bij het verlichten van pijn en stijfheid in de gewrichten door de juiste bewegingstechnieken aan te leren.
 • Chronische pijn: Voor mensen met chronische pijn kan Mensendieck therapie helpen bij het beheren van pijn door betere houdings- en bewegingspatronen aan te leren.
 • Preventie: Naast het behandelen van bestaande klachten, kan Mensendieck therapie ook preventief werken door mensen te leren hoe ze hun lichaam op een gezonde manier kunnen gebruiken.

 

Voordelen van Mensendieck therapie

Mensendieck therapie biedt verschillende voordelen:

 • Persoonlijke benadering: De therapie is afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt, wat zorgt voor een effectieve behandeling.
 • Zelfredzaamheid: Door mensen bewust te maken van hun eigen lichaam en hen de juiste technieken aan te leren, bevordert de therapie zelfredzaamheid.
 • Holistische benadering: Mensendieck therapie kijkt naar het geheel van houding, beweging en gedrag, wat zorgt voor een integrale aanpak van klachten.
 • Preventief: De therapie kan helpen bij het voorkomen van toekomstige klachten door mensen te leren hoe ze hun lichaam op een gezonde manier kunnen gebruiken.

Conclusie

Mensendieck therapie is een waardevolle behandelmethode voor mensen met houdings- en bewegingsgerelateerde klachten. Door de nadruk te leggen op bewustwording, correctie en versterking van de houding en bewegingen, helpt deze therapie patiënten om hun klachten te verminderen en te voorkomen. Met een persoonlijke en holistische benadering biedt Mensendieck therapie een effectieve en duurzame oplossing voor een gezond en pijnvrij lichaam.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.