Wat is goud vermeil?

Goud vermeil, ook wel verguld zilver genoemd, is een populaire keuze in de wereld van sieraden vanwege zijn luxe uitstraling en betaalbaarheid. In deze blog leggen we uit wat goud vermeil precies is, hoe het wordt gemaakt, en wat de voordelen zijn van deze specifieke vorm van vergulde sieraden.

 

Wat is goud vermeil?

Goud vermeil (uitgesproken als "ver-may") is een type verguld zilver waarbij een dikke laag goud wordt aangebracht op een basis van sterling zilver. Om als vermeil te worden geclassificeerd, moet het sieraad voldoen aan bepaalde criteria:

  1. Basis van sterling zilver: De kern van het sieraad moet van sterling zilver zijn, wat betekent dat het zilver een zuiverheid van minstens 92,5% moet hebben.
  2. Dikte van de goudlaag: De goudlaag moet minimaal 2,5 micron dik zijn. Een micron is een duizendste van een millimeter, dus 2,5 micron komt overeen met 0,0025 millimeter.
  3. Karaat van het goud: Het gebruikte goud moet minimaal 10 karaat zijn, hoewel veel vermeil sieraden worden gemaakt met 14, 18 of zelfs 24 karaat goud voor een rijkere uitstraling.

 

Hoe wordt goud vermeil gemaakt?

Het proces van het maken van goud vermeil begint met het vervaardigen van een sieraad van sterling zilver. Vervolgens wordt dit zilveren sieraad ondergedompeld in een elektrolytische oplossing waarin goud is opgelost. Door een elektrische stroom door de oplossing te sturen, hecht het goud zich aan het oppervlak van het zilver, waardoor een dikke, duurzame goudlaag ontstaat. Dit proces wordt elektrolytisch vergulden genoemd.

 

Voordelen van goud vermeil

Goud vermeil biedt verschillende voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor zowel sieradenontwerpers als consumenten:

  1. Luxe uitstraling: Door de dikke laag goud heeft goud vermeil een rijke, luxueuze uitstraling die vergelijkbaar is met massief gouden sieraden.
  2. Betaalbaarheid: Omdat de kern van het sieraad van sterling zilver is in plaats van massief goud, zijn vermeil sieraden aanzienlijk betaalbaarder dan hun massief gouden tegenhangers.
  3. Hypoallergeen: Sterling zilver en goud zijn beide hypoallergeen, wat betekent dat ze minder snel allergische reacties veroorzaken. Dit maakt goud vermeil een goede keuze voor mensen met gevoelige huid.
  4. Duurzaamheid: De dikke laag goud maakt vermeil sieraden duurzamer dan andere vormen van vergulde sieraden, zoals gold plated (verguld met een dunnere laag goud).

 

Onderhoud van goud vermeil sieraden

Hoewel goud vermeil duurzamer is dan andere vergulde sieraden, vereist het toch enige zorg om zijn glans en schoonheid te behouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van goud vermeil sieraden:

  1. Vermijd water en chemicaliën: Haal je goud vermeil sieraden af voordat je gaat zwemmen, douchen of schoonmaken om te voorkomen dat de goudlaag beschadigd raakt door water of chemicaliën.
  2. Bewaar ze zorgvuldig: Bewaar je sieraden in een zachte doek of een sieradendoosje om krassen en andere beschadigingen te voorkomen.
  3. Regelmatig schoonmaken: Reinig je sieraden regelmatig met een zachte doek om vuil en oliën te verwijderen. Gebruik indien nodig een mild sopje, maar vermijd agressieve schoonmaakmiddelen.

Conclusie

Goud vermeil is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar luxe sieraden met een betaalbaar prijskaartje. Door de combinatie van sterling zilver en een dikke laag goud biedt vermeil de perfecte balans tussen duurzaamheid, schoonheid en betaalbaarheid. Met de juiste zorg kunnen goud vermeil sieraden jarenlang meegaan en een waardevolle toevoeging zijn aan elke sieradencollectie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.