Wat is de functie van kogeldruk bij aanhangwagens?

Kogeldruk is de neerwaartse kracht die de trekhaak van een voertuig uitoefent op de kogel van de trekhaak wanneer een aanhangwagen aan het voertuig is gekoppeld. Deze druk speelt een cruciale rol in het veilig en stabiel trekken van een aanhangwagen. Hier zijn de belangrijkste functies en het belang van kogeldruk:

 

1. Stabiliteit van de combinatie

Kogeldruk heeft een directe invloed op de stabiliteit van het trekkende voertuig en de aanhangwagencombinatie:

 • Verhoogde stabiliteit: Een correcte kogeldruk helpt om het zwaartepunt van de aanhangwagen in balans te houden, wat voorkomt dat de aanhangwagen gaat slingeren. Slingeren kan leiden tot gevaarlijke situaties zoals het verlies van controle over de combinatie.
 • Verbeterde wegligging: Met de juiste kogeldruk worden de banden van zowel het trekkende voertuig als de aanhangwagen beter belast, wat zorgt voor een betere grip en wegligging.

2. Veiligheid tijdens het rijden

Een correcte kogeldruk draagt bij aan de algehele veiligheid tijdens het rijden:

 • Vermindering van schommelingen: Bij een te lage kogeldruk kan de aanhangwagen beginnen te schommelen, vooral bij hogere snelheden. Dit kan leiden tot verlies van controle en potentiële ongevallen.
 • Voorkomen van ongevallen: Te veel kogeldruk kan leiden tot overbelasting van de achteras van het trekkende voertuig, waardoor de vooras te weinig druk krijgt en de stuurcontrole vermindert. Dit kan ook leiden tot verminderde remprestaties.

3. Optimale trekkracht en remvermogen

Kogeldruk heeft invloed op de verdeling van het gewicht en de trekkracht van de combinatie:

 • Gewichtsverdeling: Een juiste kogeldruk zorgt voor een optimale gewichtsverdeling tussen de voor- en achteras van het trekkende voertuig, wat essentieel is voor een goede trekkracht en stabiliteit.
 • Remprestaties: Met een correcte kogeldruk werken de remmen van het trekkende voertuig en de aanhangwagen effectiever samen, wat bijdraagt aan kortere remwegen en een betere controle tijdens het remmen.

4. Comfort en rijervaring

Naast veiligheid en stabiliteit draagt een goede kogeldruk bij aan een comfortabelere rijervaring:

 • Verminderde slijtage: Correcte kogeldruk voorkomt onnodige slijtage aan de banden en ophanging van zowel het trekkende voertuig als de aanhangwagen.
 • Soepeler rijgedrag: Een juiste kogeldruk zorgt voor een soepelere rijervaring zonder schokken of onbalans, wat de reis comfortabeler maakt voor de bestuurder en passagiers.

Hoe bepaal je de juiste kogeldruk?

De juiste kogeldruk verschilt per voertuig en aanhangwagen, maar er zijn algemene richtlijnen en methoden om de kogeldruk te meten en te optimaliseren:

 1. Fabrikantsspecificaties: Raadpleeg altijd de handleidingen van zowel het trekkende voertuig als de aanhangwagen voor de aanbevolen kogeldrukwaarden. Deze waarden worden meestal uitgedrukt in kilogrammen of procenten van het totale gewicht van de aanhangwagen.
 2. Kogeldrukmeter: Gebruik een kogeldrukmeter om de daadwerkelijke kogeldruk te meten wanneer de aanhangwagen beladen en aangekoppeld is. Dit kan helpen om te controleren of de druk binnen de aanbevolen grenzen valt.
 3. Beladingsstrategie: Zorg ervoor dat de lading gelijkmatig verdeeld is in de aanhangwagen en plaats zwaardere items zo dicht mogelijk bij de as van de aanhangwagen. Dit helpt om de kogeldruk binnen de juiste grenzen te houden.
 4. Aanpassen indien nodig: Als de gemeten kogeldruk te hoog of te laag is, herverdeel dan de lading in de aanhangwagen totdat de gewenste kogeldruk is bereikt.

Conclusie

Kogeldruk is een essentiële factor voor de veiligheid, stabiliteit, en rijcomfort van een combinatie van een trekkend voertuig en een aanhangwagen. Het correct instellen en controleren van de kogeldruk zorgt voor een betere gewichtsverdeling, voorkomt schommelingen en verbetert de wegligging en remprestaties. Het naleven van de aanbevolen kogeldrukwaarden is cruciaal om veilig en comfortabel met een aanhangwagen te rijden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.