Wat zijn siderieten en siderolieten?

Siderieten en siderolieten zijn termen die voornamelijk worden gebruikt in de studie van meteorieten, de stenen die uit de ruimte op aarde vallen. Deze termen verwijzen naar verschillende typen meteorieten, die op basis van hun samenstelling en structuur worden ingedeeld.

Siderieten (IJzermeteorieten)

Siderieten, ook wel ijzermeteorieten genoemd, bestaan voornamelijk uit ijzer en nikkel. Ze zijn het meest herkenbaar aan hun metaalachtige uiterlijk en zijn vaak zeer zwaar. Hier zijn enkele kenmerken van siderieten:

 1. Samenstelling:

  • Bestaan grotendeels uit ijzer (Fe) en nikkel (Ni), met kleine hoeveelheden andere elementen zoals kobalt (Co).
 2. Structuur:

  • Vertonen vaak een karakteristieke Widmanstätten-patroon wanneer ze worden geëtst met een zuur. Dit patroon ontstaat door de intergroei van ijzer-nikkel-mineralen (kamaciet en taeniet).
 3. Herkomst:

  • Siderieten worden verondersteld afkomstig te zijn van de kernen van gedifferentieerde asteroïden. Deze asteroïden hebben in hun geschiedenis voldoende warmte ervaren om te smelten en differentiëren, waarbij zware metalen zoals ijzer en nikkel naar de kern zakten.
 4. Voorbeelden:

  • Bekende ijzermeteorieten zijn de Gibeon-meteoriet uit Namibië en de Campo del Cielo-meteorieten uit Argentinië.

Siderolieten (Steen-ijzermeteorieten)

Siderolieten, ook bekend als steen-ijzermeteorieten, bevatten zowel metalen (vooral ijzer en nikkel) als silicaatmineralen (zoals olivijn en pyroxeen). Ze vormen een overgangsgroep tussen ijzermeteorieten en steenmeteorieten (chondrieten en achondrieten).

 1. Samenstelling:

  • Bevatten aanzienlijke hoeveelheden metalen (ijzer en nikkel) en silicaatmineralen. De verhouding tussen deze componenten varieert.
 2. Structuur:

  • Kunnen een gemengde textuur hebben met metalen en silicaten die zichtbaar zijn als afzonderlijke fasen. Soms vertonen ze ook Widmanstätten-patronen in de metalen componenten.
 3. Herkomst:

  • Siderolieten worden verondersteld afkomstig te zijn van de mantel-kern grens van gedifferentieerde asteroïden, waar zowel metalen als silicaatmineralen aanwezig zijn.
 4. Types:

  • Pallasieten: Bestaan uit een netwerk van ijzer-nikkel-metaal met ingesloten kristallen van olivijn (en soms pyroxeen). Ze zijn zeer aantrekkelijk voor verzamelaars vanwege hun esthetische uiterlijk.
  • Mesosiderieten: Mengsels van metalen en silicaten, vaak met een meer chaotische textuur dan pallasieten. Ze vertonen zowel ijzer-nikkel-metaal als stukjes van rotsachtige materialen.

Belang van siderieten en siderolieten

 1. Wetenschappelijke waarde:

  • Beide typen meteorieten bieden waardevolle inzichten in de processen van planetaire differentiatie en de geschiedenis van het zonnestelsel.
  • Ze helpen wetenschappers begrijpen hoe planeten en asteroïden zich hebben gevormd en geëvolueerd.
 2. Economische waarde:

  • Sommige siderieten en siderolieten zijn gewild door verzamelaars en kunnen aanzienlijke bedragen opbrengen op de markt voor meteorieten.
 3. Esthetische waarde:

  • Pallasieten worden vaak geslepen en gepolijst om hun prachtige olivijnkristallen te tonen en worden soms gebruikt in sieraden en decoratieve objecten.

Conclusie

Siderieten en siderolieten zijn twee belangrijke categorieën van meteorieten, gekenmerkt door hun samenstelling van respectievelijk voornamelijk metalen en een mix van metalen en silicaatmineralen. Siderieten zijn ijzermeteorieten die grotendeels uit ijzer en nikkel bestaan, terwijl siderolieten steen-ijzermeteorieten zijn die zowel metalen als silicaatmineralen bevatten. Beide typen meteorieten zijn van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis en samenstelling van ons zonnestelsel en worden ook gewaardeerd voor hun esthetische en economische waarde.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.