Wat is een pretecho?

Een pretecho, ook wel bekend als een 3D- of 4D-echo, is een niet-medische echografie die wordt uitgevoerd tijdens de zwangerschap om gedetailleerde beelden van de ongeboren baby te maken. Het doel van een pretecho is voornamelijk om ouders een unieke en intieme kijk op hun baby te geven voordat deze geboren wordt. Het is een manier om de zwangerschap te vieren en een vroege band met de baby op te bouwen.

Types van pretecho's

 1. 2D-echo:

  • Dit is de traditionele echografie die meestal tijdens medische controles wordt gebruikt. Het levert tweedimensionale, zwart-witte beelden van de baby. Bij een pretecho wordt de 2D-techniek gebruikt voor een algemene blik op de baby, maar niet voor medische doeleinden.
 2. 3D-echo:

  • Bij een 3D-echo worden meerdere tweedimensionale beelden samengevoegd tot een driedimensionaal beeld. Dit geeft een gedetailleerder en realistischer beeld van de baby, waardoor gezichtskenmerken en andere details zichtbaar worden.
 3. 4D-echo:

  • Een 4D-echo voegt de dimensie van tijd toe aan de 3D-beelden, waardoor bewegende beelden van de baby worden weergegeven. Dit stelt ouders in staat om hun baby te zien bewegen, zoals gapen, glimlachen of duimen zuigen.

Doel van een pretecho

Een pretecho is voornamelijk bedoeld voor plezier en emotionele binding, niet voor medische diagnostiek. Enkele redenen waarom ouders kiezen voor een pretecho zijn:

 • Vroegere blik op de baby: Ouders kunnen al voor de geboorte gedetailleerde beelden van hun baby zien.
 • Emotionele binding: Het zien van de baby in de baarmoeder kan helpen bij het versterken van de band tussen de ouders en hun ongeboren kind.
 • Gedeelde ervaring: Ouders kunnen de pretecho delen met familie en vrienden, vaak door foto's en video's te maken tijdens de sessie.

Wanneer wordt een pretecho gedaan?

Een pretecho kan op verschillende momenten tijdens de zwangerschap worden gedaan, maar de optimale tijd voor een 3D- of 4D-echo is meestal tussen de 24 en 32 weken zwangerschap. Tijdens deze periode is de baby groot genoeg om goed zichtbare beelden te krijgen, maar er is nog voldoende ruimte in de baarmoeder voor goede zichtbaarheid en beweging.

Wat te verwachten tijdens een pretecho sessie

 1. Duur van de sessie:

  • Een pretecho sessie duurt meestal tussen de 20 en 45 minuten, afhankelijk van het gekozen pakket en de specificaties van de aanbieder.
 2. Comfort:

  • De moeder ligt comfortabel op een onderzoeksbank terwijl de echoscopist een speciale gel op de buik aanbrengt en een echografiezender gebruikt om de beelden te maken.
 3. Beelden en video's:

  • Veel aanbieders bieden foto's en video's aan van de sessie, vaak op een USB-stick, DVD of via een online platform.

Kosten van een pretecho

De kosten van een pretecho kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van de sessie, het type echo en de aangeboden extra's. Hier zijn enkele gemiddelde prijsklassen:

 • 2D-echo: €30 tot €50
 • 3D-echo: €50 tot €150, afhankelijk van de duur en het aantal beelden
 • 4D-echo: €80 tot €200, afhankelijk van de duur, de kwaliteit van de beelden en eventuele extra's zoals video's of fotoboeken

Conclusie

Een pretecho is een niet-medische echografie die ouders de mogelijkheid biedt om hun ongeboren baby in detail te zien, meestal in 3D of 4D. Het is bedoeld voor plezier en emotionele binding, en niet voor medische doeleinden. De kosten en ervaring van een pretecho kunnen variëren, maar het biedt een unieke en intieme blik op het leven in de baarmoeder, wat voor veel ouders een waardevolle en memorabele ervaring is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.