Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode die gebruikt wordt door fysiotherapeuten en andere gekwalificeerde zorgverleners om pijn en spierknopen (myofasciale triggerpoints) te behandelen. Het is een techniek waarbij dunne, droge naalden zonder medicatie of injectie worden ingebracht in de spieren om de triggerpoints te ontspannen en pijn te verlichten.

Hoe werkt dry needling?

Dry needling richt zich op myofasciale triggerpoints, wat kleine, gespannen gebieden in de spieren zijn die vaak aanvoelen als knopen of banden en pijn kunnen veroorzaken. Hier is hoe de behandeling doorgaans verloopt:

 1. Identificatie van triggerpoints:

  • De therapeut onderzoekt de spieren op gespannen en pijnlijke gebieden die triggerpoints worden genoemd. Deze punten kunnen pijn veroorzaken op de plek zelf en uitstralingspijn in andere delen van het lichaam.
 2. Inbrengen van de naald:

  • Een dunne, droge naald (vergelijkbaar met een acupunctuurnaald) wordt door de huid en in de spier ingebracht op de locatie van het triggerpoint. De naald wordt gemanipuleerd om de spiervezels te stimuleren.
 3. Response van de spier:

  • De spier kan reageren door een "twitch response" te geven, een kortdurende samentrekking van de spier. Dit wordt beschouwd als een teken dat de triggerpoint wordt gedeactiveerd.
 4. Na de behandeling:

  • De naald wordt verwijderd en de patiënt kan enkele minuten tot uren lichte spierpijn ervaren, vergelijkbaar met een spier die na intensieve oefening is gebruikt. Deze pijn verdwijnt meestal snel.

Voordelen van dry needling

Dry needling kan diverse voordelen bieden, waaronder:

 1. Pijnvermindering:

  • Het verminderen van pijn en ongemak die geassocieerd zijn met spierknopen en triggerpoints.
 2. Verbeterde mobiliteit:

  • Door het ontspannen van gespannen spieren kan dry needling helpen de bewegingsvrijheid te vergroten.
 3. Snellere hersteltijd:

  • Het versnellen van het herstelproces bij spierblessures door de bloedcirculatie en genezing in het behandelde gebied te bevorderen.
 4. Vermindering van chronische pijn:

  • Het kan helpen bij de behandeling van chronische pijnklachten zoals spanningshoofdpijn, nekpijn, en lage rugpijn.

Verschil tussen dry needling en acupunctuur

Hoewel dry needling en acupunctuur beide technieken zijn waarbij naalden worden gebruikt, zijn er enkele belangrijke verschillen:

 1. Oorsprong en filosofie:

  • Acupunctuur: Een traditionele Chinese geneeskunde techniek die al duizenden jaren wordt toegepast. Het is gebaseerd op de theorie van energiebanen (meridianen) en het balanceren van de levensenergie (qi).
  • Dry needling: Een westerse medische techniek ontwikkeld in de 20e eeuw, gericht op het behandelen van spierpijn en triggerpoints op basis van moderne kennis van anatomie en fysiologie.
 2. Doel en aanpak:

  • Acupunctuur: Gericht op het herstellen van de energiebalans in het lichaam, vaak door naalden op specifieke punten langs meridianen te plaatsen.
  • Dry needling: Gericht op het deactiveren van myofasciale triggerpoints en het behandelen van spier- en bewegingsproblemen, met naalden die direct in de gespannen spieren worden ingebracht.

Mogelijke bijwerkingen en risico's

Dry needling is over het algemeen veilig, maar kan enkele bijwerkingen en risico's met zich meebrengen, zoals:

 1. Pijn en stijfheid:

  • Lichte pijn of stijfheid in het behandelde gebied kan optreden na de sessie, maar dit is meestal van korte duur.
 2. Bloedingen of blauwe plekken:

  • Er kan een kleine hoeveelheid bloeding of blauwe plekken optreden op de priklocatie.
 3. Infectie:

  • Zoals bij elke behandeling waarbij de huid wordt doorboord, is er een klein risico op infectie. Het gebruik van steriele naalden en goede hygiënepraktijken minimaliseert dit risico.

Conclusie

Dry needling is een effectieve en wetenschappelijk ondersteunde techniek voor het behandelen van spierpijn en triggerpoints. Het biedt voordelen zoals pijnvermindering, verbeterde mobiliteit en snellere hersteltijd. Hoewel het enige bijwerkingen kan hebben, worden deze meestal als mild beschouwd en verdwijnen ze snel. Als je overweegt dry needling als behandeling, is het raadzaam om een gekwalificeerde en ervaren therapeut te raadplegen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.