Wat is een orthomoleculair therapeut?

Een orthomoleculair therapeut is een professional die zich richt op het optimaliseren van de gezondheid door middel van voeding en voedingssupplementen. Het doel van orthomoleculaire therapie is om ziekten te voorkomen en te behandelen door de concentraties van stoffen die normaal in het lichaam aanwezig zijn (zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren) in balans te brengen.

Oorsprong van de orthomoleculaire geneeskunde

De term "orthomoleculair" werd voor het eerst geïntroduceerd door de Amerikaanse chemicus en tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling in 1968. Het woord "orthomoleculair" betekent "de juiste moleculen in de juiste hoeveelheden". Pauling geloofde dat het in balans brengen van deze moleculen in het lichaam kan helpen bij het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziekten.

Werkzaamheden van een orthomoleculair therapeut

Orthomoleculaire therapeuten gebruiken een combinatie van voedingsadvies en voedingssupplementen om de gezondheid van hun cliënten te verbeteren. Hier zijn enkele specifieke activiteiten en verantwoordelijkheden:

 1. Diagnose en evaluatie:

  • Analyseren van de voedingsgewoonten, levensstijl en medische geschiedenis van de cliënt.
  • Identificeren van mogelijke tekorten aan voedingsstoffen of onevenwichtigheden die bijdragen aan gezondheidsproblemen.
 2. Voedingsadvies:

  • Ontwikkelen van op maat gemaakte voedingsplannen om de inname van essentiële voedingsstoffen te optimaliseren.
  • Aanbevelen van specifieke voedingsmiddelen die rijk zijn aan bepaalde vitaminen en mineralen.
 3. Voedingssupplementen:

  • Adviseren over het gebruik van voedingssupplementen om tekorten aan te vullen of om bepaalde gezondheidsdoelen te bereiken.
  • Voorschrijven van doseringen van vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren en andere supplementen.
 4. Leefstijlcoaching:

  • Begeleiden van cliënten bij het maken van gezonde levensstijlkeuzes, zoals het verminderen van stress, voldoende lichaamsbeweging en het verbeteren van slaapgewoonten.
 5. Ondersteuning bij specifieke gezondheidsproblemen:

  • Behandelen van chronische aandoeningen zoals vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, allergieën, en auto-immuunziekten door middel van voeding en suppletie.
  • Ondersteunen van cliënten bij het bereiken van specifieke doelen zoals gewichtsverlies, verhoogde energie en verbeterde mentale helderheid.

Opleiding en certificering

Orthomoleculaire therapeuten volgen doorgaans een gespecialiseerde opleiding in orthomoleculaire geneeskunde. Deze opleidingen variëren van korte cursussen tot uitgebreide programma's die leiden tot een diploma of certificaat. Onderwerpen die aan bod kunnen komen, zijn onder meer:

 • Biochemie en fysiologie
 • Voedingsleer
 • Pathologie
 • Farmacologie van voedingssupplementen
 • Klinische toepassing van orthomoleculaire principes

Er zijn verschillende organisaties en verenigingen die orthomoleculaire therapeuten certificeren en accrediteren, afhankelijk van het land en de regio.

Controverses en overwegingen

Orthomoleculaire geneeskunde is niet onomstreden. Enkele punten van kritiek en overwegingen:

 1. Wetenschappelijk bewijs:

  • De effectiviteit van sommige orthomoleculaire behandelingen wordt betwist vanwege het gebrek aan rigoureuze wetenschappelijke studies en bewijs. Terwijl bepaalde therapieën goed ondersteund worden door onderzoek, missen andere de nodige klinische onderbouwing.
 2. Veiligheid van supplementen:

  • Hoewel voedingssupplementen nuttig kunnen zijn, is overmatige inname van bepaalde supplementen schadelijk. Hoge doseringen van sommige vitaminen en mineralen kunnen toxische effecten hebben.
 3. Complementaire zorg:

  • Het is belangrijk dat cliënten orthomoleculaire therapieën gebruiken als aanvulling op, en niet in plaats van, conventionele medische behandelingen. Samenwerking tussen orthomoleculaire therapeuten en reguliere zorgverleners is essentieel voor de beste zorg.

Conclusie

Een orthomoleculair therapeut richt zich op het optimaliseren van de gezondheid door middel van voeding en voedingssupplementen. Hoewel orthomoleculaire geneeskunde niet zonder controverse is, bieden veel mensen baat bij deze benadering voor het verbeteren van hun gezondheid en welzijn. Het is belangrijk voor cliënten om goed geïnformeerd te zijn en samen te werken met gekwalificeerde professionals om de beste resultaten te bereiken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.