Wat is bioresonantie?

Bioresonantie is een alternatieve therapie die ervan uitgaat dat het lichaam elektromagnetische signalen uitzendt en ontvangt, en dat deze signalen kunnen worden gemeten en beïnvloed om de gezondheid te verbeteren. Het wordt gebruikt door sommige therapeuten als een methode om diagnose te stellen en behandelingen aan te passen op basis van deze elektromagnetische signalen.

Hoe werkt bioresonantie?

Bioresonantie is gebaseerd op het idee dat elke cel, weefsel en orgaan in het lichaam specifieke frequenties van elektromagnetische trillingen uitzendt. Volgens bioresonantie therapeuten kan het meten en aanpassen van deze frequenties helpen bij het opsporen van onevenwichtigheden of gezondheidsproblemen en bij het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Hier zijn de belangrijkste stappen in een bioresonantie sessie:

 1. Meting:

  • De patiënt houdt elektroden vast of deze worden op specifieke punten op het lichaam geplaatst.
  • Het apparaat meet de frequenties van de elektromagnetische trillingen die door het lichaam worden uitgezonden.
 2. Analyse:

  • De gemeten frequenties worden vergeleken met de frequenties die als "normaal" of "gezond" worden beschouwd.
  • Onevenwichtigheden of afwijkingen worden geïdentificeerd, die kunnen wijzen op gezondheidsproblemen of disfuncties.
 3. Behandeling:

  • Het apparaat kan corrigerende frequenties terugsturen naar het lichaam om de gedetecteerde onevenwichtigheden te corrigeren.
  • De behandelingsfrequenties worden aangepast aan de specifieke behoeften van de patiënt, met als doel het herstel van een evenwichtige elektromagnetische staat.

Toepassingen van bioresonantie

Bioresonantie wordt door therapeuten voor een breed scala aan gezondheidsproblemen gebruikt. Enkele toepassingen zijn:

 • Allergieën: Bioresonantie wordt vaak toegepast om allergieën en voedselintoleranties op te sporen en te behandelen.
 • Chronische pijn: Sommige patiënten rapporteren verlichting van chronische pijn door bioresonantie therapie.
 • Digestieve problemen: Behandelingen kunnen gericht zijn op het verbeteren van spijsverteringsklachten en darmgezondheid.
 • Ontgifting: Bioresonantie kan worden ingezet om het lichaam te helpen ontgiften en de leverfunctie te ondersteunen.
 • Stresbeheer: Het kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.

Wetenschappelijke status en kritiek

Bioresonantie is controversieel en wordt door de meeste reguliere medische en wetenschappelijke gemeenschappen als onbewezen beschouwd. Enkele punten van kritiek en overwegingen:

 1. Gebrek aan wetenschappelijk bewijs:

  • Tot op heden is er weinig rigoureus wetenschappelijk bewijs dat de effectiviteit van bioresonantie ondersteunt. Veel studies die positieve resultaten rapporteren, worden bekritiseerd vanwege methodologische gebreken.
 2. Placebo-effect:

  • Sommige voordelen die patiënten ervaren, kunnen te wijten zijn aan het placebo-effect, waarbij de verwachting van verbetering een positief effect heeft op de symptomen.
 3. Regulering en certificering:

  • Bioresonantie therapeuten werken vaak zonder de strenge regulering die op conventionele medische praktijken wordt toegepast. Dit betekent dat de kwaliteit en de standaard van de zorg kunnen variëren.
 4. Complementaire therapie:

  • Voor sommige patiënten kan bioresonantie als een complementaire therapie dienen naast conventionele medische behandelingen. Het is belangrijk dat patiënten open communiceren met hun reguliere zorgverleners over het gebruik van alternatieve therapieën.

Conclusie

Bioresonantie is een alternatieve therapie die gebruikmaakt van de concepten van elektromagnetische frequenties om gezondheidsproblemen te diagnosticeren en te behandelen. Hoewel sommige patiënten positieve ervaringen rapporteren, ontbreekt het aan overtuigend wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit ervan. Het is belangrijk voor patiënten om zorgvuldig te overwegen en te overleggen met hun zorgverleners voordat ze bioresonantie of andere alternatieve therapieën proberen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.