De liefde zegt het is wat het is?

De uitdrukking "De liefde zegt: het is wat het is" komt uit een gedicht van de Duitse dichter Erich Fried. Deze woorden hebben een diepe betekenis en resoneren met veel mensen vanwege hun eenvoudige maar krachtige boodschap over de natuur van liefde. Laten we eens dieper ingaan op deze uitdrukking en de bredere context ervan.

Gedicht van Erich Fried

Erich Fried was een Oostenrijks-Britse dichter en schrijver, bekend om zijn politiek geëngageerde werk en zijn gedichten over liefde. Het gedicht waarin deze zin voorkomt, heet "Was es ist" ("Wat het is"). Hier is de Nederlandse vertaling van het volledige gedicht:


Was es ist
(Wat het is)

Het is onzin, zegt het verstand
Het is wat het is, zegt de liefde

Het is ongeluk, zegt de berekening
Het is niets dan pijn, zegt de angst
Het is uitzichtloos, zegt het inzicht
Het is wat het is, zegt de liefde

Het is belachelijk, zegt de trots
Het is lichtzinnig, zegt de voorzichtigheid
Het is onmogelijk, zegt de ervaring
Het is wat het is, zegt de liefde


Betekenis en interpretatie

Het gedicht vangt de essentie van de liefde door de tegenstelling tussen de nuchtere, rationele kijk op liefde en de onvoorwaardelijke acceptatie ervan. Elke strofe presenteert verschillende manieren waarop mensen liefde kunnen zien als iets irrationeels of negatiefs, maar de liefde zelf blijft volharden met de eenvoudige verklaring: "Het is wat het is."

 

Wat betekent dit?

  1. Onvoorwaardelijke acceptatie:

    • De uitdrukking benadrukt de kracht van liefde om te accepteren en te omarmen zonder voorwaarden of beperkingen. Liefde hoeft niet logisch of rationeel te zijn; het bestaat gewoon.
  2. Contrasten:

    • Door de contrasten tussen verstand, berekening, angst, inzicht, trots, voorzichtigheid en ervaring te benoemen, toont Fried hoe liefde vaak tegen de stroom ingaat van wat we als logisch of veilig beschouwen.
  3. Authenticiteit:

    • Liefde wordt hier gepresenteerd als een authentieke emotie die niet in hokjes te plaatsen is of volledig begrepen hoeft te worden. Het erkent de complexiteit en de eenvoud van liefde tegelijkertijd.

Relevantie vandaag

Deze boodschap is tijdloos en universeel. In een wereld waar relaties vaak worden geanalyseerd en beoordeeld op basis van logica en redenering, herinnert dit gedicht ons eraan dat liefde een kracht is die buiten deze kaders valt. Het moedigt ons aan om liefde te accepteren zoals die is, zonder er altijd een verklaring of rechtvaardiging voor te zoeken.

Conclusie

"De liefde zegt: het is wat het is" is een krachtige herinnering aan de essentie van liefde. Het gedicht van Erich Fried benadrukt dat liefde, ondanks alle rationele tegenargumenten, gewoon bestaat en geaccepteerd moet worden zoals die is. Deze boodschap van onvoorwaardelijke acceptatie en authenticiteit resoneert met mensen van alle leeftijden en achtergronden, waardoor het een blijvende relevantie heeft in onze kijk op liefde en relaties.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.