Wat doet creatine met je haar?

Creatine is een populair supplement onder atleten en bodybuilders vanwege zijn vermogen om de spierkracht en -massa te vergroten. Echter, er zijn zorgen over de mogelijke bijwerkingen van creatine, waaronder de impact op haarverlies. Hier is een overzicht van wat we weten over de relatie tussen creatine en haar:

 

Creatine en DHT

Een veelgehoord argument is dat creatine het niveau van dihydrotestosteron (DHT) in het lichaam kan verhogen. DHT is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van mannelijke eigenschappen, maar het is ook geassocieerd met haarverlies, vooral bij mannen die genetisch gevoelig zijn voor androgene alopecia (mannelijke kaalheid).

Wat de wetenschap zegt:
 • Onderzoek: Een studie uitgevoerd in 2009 onder rugbyspelers toonde aan dat het gebruik van creatine supplementen leidde tot een significante stijging van DHT-niveaus. De studie vond een toename van 56% in DHT na slechts 7 dagen van creatine gebruik, gevolgd door een handhavingsperiode van 14 dagen waarin de DHT-niveaus nog steeds verhoogd bleven met 40%.
 • Conclusies: Hoewel deze studie een verband aantoont tussen creatine en verhoogde DHT-niveaus, betekent dit niet automatisch dat creatine haarverlies veroorzaakt. De verhoogde DHT-niveaus kunnen theoretisch bijdragen aan haarverlies bij personen die genetisch vatbaar zijn voor androgene alopecia.

 

Andere factoren

Genetische aanleg
 • Erfelijkheid: Haarverlies wordt voornamelijk bepaald door genetische factoren. Als je familieleden hebt die last hebben van haarverlies, heb je mogelijk een hogere kans om zelf ook haarverlies te ervaren, ongeacht creatinegebruik.
Algemeen gebruik van creatine
 • Beperkt bewijs: Er is geen direct bewijs dat creatine op zichzelf haarverlies veroorzaakt bij mensen die niet genetisch gevoelig zijn voor DHT-gerelateerd haarverlies.
 • Bijwerkingen: De meeste onderzoeken naar creatine richten zich op spiergroei en atletische prestaties, en rapporteren geen significante bijwerkingen met betrekking tot haarverlies.

 

Voorzorgsmaatregelen en overwegingen

Als je je zorgen maakt over de mogelijke effecten van creatine op je haar, zijn hier enkele overwegingen en voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

 1. Monitor je haargezondheid:

  • Houd bij of je veranderingen in je haar opmerkt na het starten van creatinegebruik. Als je merkt dat je meer haar verliest dan normaal, overweeg dan om te stoppen met het supplement en raadpleeg een arts.
 2. Genetische aanleg overwegen:

  • Als je een familiegeschiedenis van haarverlies hebt, wees dan extra voorzichtig met het gebruik van creatine of raadpleeg een medisch professional voordat je met het supplement begint.
 3. Alternatieve supplementen:

  • Overweeg alternatieven voor creatine als je je zorgen maakt over haarverlies. Er zijn andere supplementen die spiergroei en prestaties kunnen ondersteunen zonder een bekende link met verhoogde DHT-niveaus.
 4. Gebalanceerd dieet:

  • Zorg voor een gezond dieet rijk aan vitaminen en mineralen die goed zijn voor de haargroei, zoals biotine, zink en vitamine D. Een gezond dieet kan helpen om je haar sterk en gezond te houden.
 5. Hydratatie en stressmanagement:

  • Houd je lichaam goed gehydrateerd en beheer stress, aangezien uitdroging en stress beide bij kunnen dragen aan haarverlies.

Conclusie

Hoewel er enig bewijs is dat creatine de DHT-niveaus kan verhogen, wat theoretisch kan bijdragen aan haarverlies bij mensen die genetisch vatbaar zijn voor androgene alopecia, is er geen direct bewijs dat creatine haarverlies veroorzaakt bij iedereen die het gebruikt. Als je genetisch niet gevoelig bent voor DHT-gerelateerd haarverlies, is de kans groot dat je geen problemen zult ondervinden. Als je echter wel genetisch vatbaar bent, kun je voorzichtig zijn met het gebruik van creatine en overwegen om met een arts te praten over mogelijke risico's en alternatieven. Zoals met elk supplement, is het belangrijk om je lichaam en eventuele veranderingen nauwlettend in de gaten te houden en een evenwichtig dieet en gezonde levensstijl te behouden.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.