Wat is tofu?

Tofu, ook bekend als tahoe, is een veelzijdig voedingsmiddel gemaakt van sojabonen. Het is een belangrijk ingrediënt in veel Aziatische keukens en wint wereldwijd aan populariteit vanwege zijn hoge voedingswaarde en veelzijdigheid in de keuken. Tofu is rijk aan eiwitten, bevat weinig calorieën en is een uitstekende bron van calcium en ijzer.

Hoe wordt tofu gemaakt?

Tofu wordt gemaakt door sojamelk te stremmen en de resulterende wrongel te persen tot blokken. Het proces kan worden vergeleken met het maken van kaas. Hier zijn de basisstappen van tofu-productie:

 1. Week en maal sojabonen: De sojabonen worden geweekt in water en vervolgens fijn gemalen om sojamelk te maken.
 2. Kook de sojamelk: De sojamelk wordt verhit om de eiwitten te denatureren.
 3. Stremmen: Een coagulant, zoals calciumchloride, calciumsulfaat of nigari (een bijproduct van zeezoutproductie), wordt toegevoegd om de sojamelk te stremmen. Dit proces scheidt de sojamelk in wrongel en wei.
 4. Persen: De wrongel wordt verzameld en in vormen geperst om overtollige vloeistof te verwijderen en vaste blokken te vormen. De stevigheid van de tofu kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid persdruk en tijd.

Soorten tofu

Er zijn verschillende soorten tofu, elk met een unieke textuur en geschikt voor verschillende culinaire toepassingen:

 1. Zijden tofu (silken tofu): Deze tofu heeft een zachte, gladde textuur en wordt vaak gebruikt in soepen, sauzen, desserts en smoothies.
 2. Zachte tofu (soft tofu): Deze tofu is iets steviger dan zijden tofu en wordt vaak gebruikt in salades, soepen en stoofschotels.
 3. Stevige tofu (firm tofu): Deze tofu heeft een compacte structuur en kan worden gesneden, gebakken, geroosterd of gegrild. Het is veelzijdig en kan in veel gerechten worden gebruikt.
 4. Extra stevige tofu (extra firm tofu): Dit is de stevigste vorm van tofu en houdt goed stand in roerbakgerechten, op de grill of gefrituurd.

Voedingswaarde van tofu

Tofu is een voedingsrijke keuze die veel voordelen biedt:

 • Eiwit: Tofu is een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, wat het een populaire keuze maakt voor vegetariërs en veganisten.
 • Vetten: Het bevat gezonde onverzadigde vetten en heeft een laag gehalte aan verzadigde vetten.
 • Mineralen: Tofu is rijk aan calcium en ijzer, en bevat ook magnesium, zink en fosfor.
 • Vitaminen: Het bevat B-vitaminen, met name B1, B2, en B6.

Koken met tofu

Tofu is uiterst veelzijdig en kan in veel gerechten worden gebruikt. Hier zijn enkele populaire bereidingswijzen:

 • Roerbakken: Snijd stevige of extra stevige tofu in blokjes en roerbak met groenten en saus.
 • Grillen: Marineer blokjes tofu en grill ze tot ze goudbruin zijn.
 • Soepen en stoofschotels: Voeg zachte of zijden tofu toe aan soepen en stoofschotels voor extra eiwitten en een romige textuur.
 • Salades: Voeg blokjes stevige tofu toe aan salades voor een voedzame toevoeging.
 • Smoothies en desserts: Gebruik zijden tofu in smoothies, puddingen en andere desserts voor een romige consistentie.

Conclusie

Tofu is een veelzijdig, voedzaam en milieuvriendelijk voedingsmiddel dat in talloze gerechten kan worden gebruikt. Of je nu kiest voor zijden tofu in een romige soep of stevige tofu in een hartige roerbakschotel, de mogelijkheden zijn eindeloos. Door zijn neutrale smaak neemt tofu gemakkelijk de smaken van kruiden en marinades op, waardoor het een geliefd ingrediënt is in keukens over de hele wereld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.