Hoe lang ananas bewaren?

De houdbaarheid van een ananas hangt af van verschillende factoren zoals de rijpheid bij aankoop en de manier waarop je de ananas bewaart. Hier zijn enkele richtlijnen voor het bewaren van ananas om ervoor te zorgen dat je deze fruitige lekkernij zo lang mogelijk kunt genieten.

Verse ananas bewaren

 1. Kamertemperatuur:

  • Onrijpe ananas: Als de ananas nog niet volledig rijp is, kun je deze enkele dagen (meestal 2-3 dagen) bij kamertemperatuur bewaren om verder te laten rijpen.
  • Rijpe ananas: Een rijpe ananas kan bij kamertemperatuur tot 2 dagen worden bewaard. Let erop dat je de ananas regelmatig controleert op tekenen van overrijpheid zoals bruine plekken of een fermenterende geur.
 2. Koelkast:

  • Hele ananas: Een rijpe ananas kun je in de koelkast bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Een hele ananas blijft in de koelkast ongeveer 5-7 dagen goed.
  • Gesneden ananas: Als je de ananas al hebt gesneden, kun je de stukken het beste in een luchtdichte verpakking of een afsluitbare plastic zak bewaren. Gesneden ananas blijft in de koelkast 3-5 dagen vers.

Bevroren ananas bewaren

Als je de ananas langer wilt bewaren, kun je deze invriezen:

 1. Schil en snijd de ananas: Verwijder de schil en snijd de ananas in stukjes.
 2. Blancheren (optioneel): Voor een betere textuur kun je de ananasstukjes kort blancheren door ze enkele minuten in kokend water te dompelen en daarna snel af te koelen in ijswater.
 3. Invriezen: Spreid de ananasstukjes uit op een bakplaat en vries ze in tot ze stevig zijn. Doe de stukjes daarna in een luchtdichte vrieszak of bak. Bevroren ananas blijft tot 6 maanden goed in de vriezer.

Tips voor het bewaren van ananas

 • Controleer de rijpheid: Kies een ananas die stevig aanvoelt, een zoete geur heeft bij de basis, en waarvan de bladeren gemakkelijk loskomen. Vermijd ananassen met zachte plekken, schimmel of een fermenterende geur.
 • Luchtdicht bewaren: Bewaar gesneden ananas altijd in een luchtdichte verpakking om te voorkomen dat het uitdroogt en om de smaak te behouden.
 • Gebruik vershoudfolie: Als je een halve ananas bewaart, wikkel deze dan stevig in vershoudfolie om oxidatie en uitdroging te minimaliseren.

Conclusie

De houdbaarheid van een ananas varieert afhankelijk van de rijpheid en de manier van bewaren. Een hele rijpe ananas kan tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden, terwijl gesneden ananas ongeveer 3-5 dagen goed blijft. Voor langere bewaring kun je ananas invriezen, waardoor deze tot 6 maanden houdbaar blijft. Door de ananas op de juiste manier te bewaren, kun je optimaal genieten van de zoete en sappige smaak.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.