Hoe lang gaat bitumen dak mee?

Bitumen daken zijn een populaire keuze voor zowel residentiële als commerciële gebouwen vanwege hun duurzaamheid en weerbestendigheid. De levensduur van een bitumen dak hangt af van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, de installatie, en het onderhoud. Over het algemeen kan een bitumen dak tussen de 20 en 40 jaar meegaan.

 

Factoren die de levensduur beïnvloeden

 1. Kwaliteit van het materiaal:

  • Hoogwaardige bitumen dakbedekkingen hebben een langere levensduur dan goedkopere varianten. Er zijn twee hoofdtypen bitumen dakbedekking: APP (Atactisch Polypropyleen) en SBS (Styreen Butadieen Styreen). SBS is flexibeler en kan beter omgaan met temperatuurschommelingen, wat resulteert in een langere levensduur.
 2. Installatie:

  • Een professioneel geïnstalleerd bitumen dak gaat langer mee dan een dak dat niet correct is geïnstalleerd. Het is belangrijk dat het dak goed wordt gelegd, met aandacht voor details zoals de juiste overlap van de dakbanen en goede afdichting van naden en randen.
 3. Klimaat en weersomstandigheden:

  • Extreme weersomstandigheden zoals hitte, kou, zware regenval, en sneeuw kunnen de levensduur van een bitumen dak beïnvloeden. Daken in milde klimaten hebben doorgaans een langere levensduur dan daken die aan extreme weersomstandigheden worden blootgesteld.
 4. Onderhoud:

  • Regelmatig onderhoud en inspectie kunnen de levensduur van een bitumen dak aanzienlijk verlengen. Dit omvat het verwijderen van puin, het controleren op beschadigingen en scheuren, en het aanbrengen van reparaties indien nodig.
 5. Dakhelling:

  • De helling van het dak speelt ook een rol. Platte daken hebben meer kans op wateraccumulatie, wat kan leiden tot sneller verval van de dakbedekking. Een goede afwatering is cruciaal voor de levensduur van een bitumen dak.

Gemiddelde levensduur van bitumen daken

 • SBS-bitumen dakbedekking: 25-40 jaar
 • APP-bitumen dakbedekking: 20-30 jaar

Tips voor het verlengen van de levensduur van een bitumen dak

 1. Regelmatige inspecties: Laat het dak minstens één keer per jaar inspecteren door een professional om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken.
 2. Reparaties uitvoeren: Voer tijdig reparaties uit aan scheuren, blazen of andere beschadigingen om verdere schade te voorkomen.
 3. Reinigen van het dak: Verwijder bladeren, takken en ander puin om te voorkomen dat water op het dak blijft staan.
 4. Dakbedekking coaten: Overweeg om het dak te laten coaten met een beschermende laag om de levensduur te verlengen.

Conclusie

Een goed geïnstalleerd en onderhouden bitumen dak kan tussen de 20 en 40 jaar meegaan, afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, installatie, klimaat, en onderhoud. Door regelmatig onderhoud en inspecties uit te voeren, kun je de levensduur van je bitumen dak maximaliseren en zorgen voor een duurzame en effectieve dakbedekking.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.