Wat telt mee voor hypotheek?

Het verkrijgen van een hypotheek is een belangrijke stap bij de aanschaf van een huis. Verschillende factoren worden in overweging genomen door de hypotheekverstrekker om te bepalen hoeveel je kunt lenen en of je in aanmerking komt voor een hypotheek. Hier zijn de belangrijkste elementen die meetellen bij het aanvragen van een hypotheek:

 

Inkomen

 1. Bruto Jaarinkomen:

  • Het bruto jaarinkomen is een van de belangrijkste factoren. Dit omvat salaris, bonussen, vakantiegeld en andere regelmatige inkomsten.
 2. Tweeverdieners:

  • Bij tweeverdieners wordt meestal het gezamenlijke inkomen in aanmerking genomen. Vaak wordt het inkomen van de partner voor een deel meegenomen, afhankelijk van de specifieke regels van de hypotheekverstrekker.
 3. Zelfstandig Ondernemers:

  • Voor zelfstandig ondernemers wordt het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar meestal in overweging genomen. De hypotheekverstrekker kijkt ook naar de stabiliteit van het inkomen en de financiële gezondheid van het bedrijf.

 

Huidige Schulden en Financiële Verplichtingen

 1. Leningen en Kredieten:

  • Bestaande leningen, zoals persoonlijke leningen, autoleningen en doorlopende kredieten, worden meegeteld. Deze maandelijkse verplichtingen verminderen het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek.
 2. Studieschuld:

  • Een studieschuld bij DUO of een andere leningverstrekker wordt ook meegeteld. Dit kan invloed hebben op de maximale hypotheek die je kunt krijgen.
 3. Creditcard Schuld:

  • Eventuele openstaande saldi op creditcards worden ook in overweging genomen.

 

Eigen Vermogen en Spaargeld

 1. Eigen Inbreng:

  • Eigen inbreng of spaargeld kan helpen bij het verkrijgen van een hypotheek. Een grotere eigen inbreng kan leiden tot een lagere lening en betere rentevoorwaarden.
 2. Overwaarde van een Bestaand Huis:

  • Als je al een huis bezit en dit verkoopt, kan de overwaarde worden gebruikt als eigen inbreng voor de nieuwe hypotheek.

 

Looptijd en Hypotheekvorm

 1. Looptijd:

  • De looptijd van de hypotheek, meestal tussen de 20 en 30 jaar, beïnvloedt de maandelijkse hypotheeklasten en de totale rente die je betaalt.
 2. Hypotheekvorm:

  • Verschillende hypotheekvormen, zoals annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek, hebben invloed op de maandlasten en het totale bedrag dat je kunt lenen.

 

Rentepercentage

 1. Rentevastperiode:

  • De periode waarvoor je de rente vastzet, beïnvloedt de hoogte van de maandelijkse betalingen. Langere rentevastperiodes bieden meer zekerheid, maar kunnen gepaard gaan met hogere rentepercentages.
 2. Marktrente:

  • De huidige marktrente speelt een rol bij het bepalen van de hypotheekrente. Lage rentetarieven kunnen je leencapaciteit verhogen.

 

Werkgeschiedenis en Kredietwaardigheid

 1. Werkgeschiedenis:

  • Een stabiele werkgeschiedenis en vaste aanstelling zijn positief bij het aanvragen van een hypotheek. Hypotheekverstrekkers kijken naar de duur van je huidige dienstverband en eventuele eerdere werkervaring.
 2. Kredietwaardigheid:

  • Je kredietwaardigheid, meestal bepaald door je kredietscore en betalingsgeschiedenis, heeft invloed op je mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Een goede kredietwaardigheid kan leiden tot betere voorwaarden en lagere rente.

 

Leeftijd en Toekomstige Verwachtingen

 1. Leeftijd:

  • Je leeftijd kan van invloed zijn op de looptijd van de hypotheek en de maximale leencapaciteit. Oudere aanvragers kunnen te maken krijgen met beperkingen op de looptijd.
 2. Toekomstige Verwachtingen:

  • Verwachtingen over toekomstige veranderingen in inkomen of uitgaven, zoals pensioen, kinderen of verandering van baan, kunnen ook worden overwogen door de hypotheekverstrekker.

Conclusie

Bij het aanvragen van een hypotheek wordt rekening gehouden met een breed scala aan factoren, waaronder je inkomen, schulden, eigen vermogen, hypotheekvorm, rentepercentage, werkgeschiedenis, kredietwaardigheid, leeftijd en toekomstige verwachtingen. Door een goed overzicht te hebben van deze factoren en een zorgvuldige voorbereiding, kun je je kansen vergroten om een passende hypotheek te verkrijgen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.