Hoelang blijft 1 flesje bier in je bloed?

De tijd die alcohol in je bloed blijft, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals je lichaamsgewicht, geslacht, leeftijd, metabolisme, hoeveelheden gegeten voedsel, en algemene gezondheid. Hieronder geef ik een overzicht van hoe lang alcohol in je bloed kan blijven na het drinken van een flesje bier en welke factoren van invloed zijn.

 

Algemene Vuistregel

 • Gemiddelde Eliminatiesnelheid: Het lichaam kan gemiddeld ongeveer 0,1 promille (BAC - Blood Alcohol Concentration) per uur verwerken. Dit komt overeen met ongeveer één standaardglas alcohol per uur.

Een standaardflesje bier (330 ml) bevat meestal ongeveer 5% alcohol, wat neerkomt op ongeveer 10 gram pure alcohol. Dit verhoogt het BAC van een gemiddelde volwassene met ongeveer 0,2 tot 0,3 promille.

 

Specifieke Invloeden

 1. Lichaamsgewicht:

  • Zwaardere personen hebben meer lichaamsvloeistof, waardoor de alcoholconcentratie in het bloed lager is en sneller kan worden verwerkt.
 2. Geslacht:

  • Vrouwen hebben meestal een hoger BAC na het drinken van dezelfde hoeveelheid alcohol als mannen, vanwege hun lagere watergehalte in het lichaam en verschillen in enzymen die alcohol afbreken.
 3. Metabolisme:

  • Mensen met een sneller metabolisme kunnen alcohol sneller verwerken. Dit is echter sterk individueel en kan worden beïnvloed door genetische factoren en algemene gezondheid.
 4. Voedselinname:

  • Eten voordat of terwijl je drinkt, vertraagt de opname van alcohol in de bloedbaan, wat kan helpen om het BAC lager te houden.
 5. Leeftijd en Gezondheid:

  • Oudere volwassenen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen kunnen alcohol langzamer verwerken.

 

Voorbeeld Berekening

Stel je drinkt één flesje bier van 330 ml met 5% alcohol:

 • Alcoholgehalte: 330 ml x 5% = 16,5 ml pure alcohol.
 • Gewicht van pure alcohol: 16,5 ml x 0,789 (dichtheid van ethanol) = ongeveer 13 gram alcohol.
 • BAC Verhoging: Voor een gemiddelde man van 70 kg, verhoogt 10 gram alcohol het BAC met ongeveer 0,2 promille. Dus 13 gram alcohol verhoogt het BAC met ongeveer 0,26 promille.

Op basis van de gemiddelde eliminatiesnelheid van 0,1 promille per uur, zou het ongeveer 2,6 uur duren voordat de alcohol van één flesje bier volledig is verwerkt.

Specifieke Tijdlijn

 1. Na 1 uur:

  • Het BAC begint te dalen, afhankelijk van de eliminatiesnelheid en persoonlijke factoren.
 2. Na 2-3 uur:

  • Voor de meeste mensen is de alcohol van één flesje bier grotendeels uit het bloed verdwenen.
 3. Volledig Uitgescheiden:

  • Het kan tot 4-6 uur duren voordat de alcohol volledig uit je systeem is, inclusief de verwerking door de lever en uitscheiding via urine en ademhaling.

Belangrijke Overwegingen

 • Wetgeving: Houd rekening met de wettelijke limieten voor alcohol in het bloed, vooral als je van plan bent te rijden. In veel landen is de wettelijke limiet 0,5 promille of lager voor ervaren bestuurders en 0,2 promille of lager voor beginnende bestuurders.
 • Individuele Variatie: De hierboven genoemde tijdlijnen zijn gemiddelde schattingen. Individuele reacties op alcohol kunnen sterk variëren.

Conclusie

Een flesje bier blijft gemiddeld ongeveer 2 tot 3 uur in je bloed, afhankelijk van factoren zoals lichaamsgewicht, geslacht, metabolisme, en voedselinname. Voor een meer nauwkeurige schatting moet je rekening houden met je persoonlijke kenmerken en omstandigheden. Drink altijd verantwoord en wees je bewust van de effecten van alcohol op je lichaam en gedrag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.