Wie schreef het boek oom jan leert zijn neefje schaken?

Het boek "Oom Jan leert zijn neefje schaken" is geschreven door Julius Kool. Dit boek is een klassieker binnen de schaakwereld en heeft veel kinderen en beginners geholpen om de basisprincipes van schaken te leren. Het boek is gericht op jonge lezers en introduceert hen op een eenvoudige en begrijpelijke manier in de wereld van het schaken.

 

Over de Auteur

Julius Kool:

 • Julius Kool was een Nederlandse schaker en auteur die bekend stond om zijn vermogen om ingewikkelde schaakconcepten toegankelijk te maken voor kinderen en beginners.
 • Zijn boek "Oom Jan leert zijn neefje schaken" werd voor het eerst gepubliceerd in 1911 en heeft sindsdien vele herdrukken en vertalingen gekend.

Over het Boek

"Oom Jan leert zijn neefje schaken" is opgezet als een dialoog tussen Oom Jan en zijn neefje. Oom Jan legt op een eenvoudige en stapsgewijze manier de regels en strategieën van het schaken uit. De onderwerpen die in het boek aan bod komen zijn onder andere:

 1. Basisregels: Uitleg over het schaakbord, de stukken en hun bewegingen.
 2. Openingen: Inleiding tot eenvoudige schaakopeningen en hun doelen.
 3. Middenspelstrategieën: Basisprincipes van het middenspel, zoals het ontwikkelen van stukken en het controleren van het centrum.
 4. Eindspel: Fundamentele eindspeltechnieken en het belang van pionnenstructuren.
 5. Tactiek en Strategie: Basisconcepten van schaaktactieken zoals vorken, penningen en dubbelaanvallen.

Waarom het Boek Populair is

 1. Eenvoudige Taal: Het boek gebruikt eenvoudige taal en duidelijke voorbeelden, wat het toegankelijk maakt voor kinderen en beginners.
 2. Stapsgewijze Uitleg: De stapsgewijze uitleg helpt lezers om de complexe regels en strategieën van schaken beter te begrijpen.
 3. Educatief: Het boek is niet alleen informatief, maar ook educatief, en moedigt jonge lezers aan om kritisch na te denken en strategisch te plannen.
 4. Interactieve Leerervaring: De dialoogvorm tussen Oom Jan en zijn neefje maakt het lezen interactief en boeiend.

Conclusie

Het boek "Oom Jan leert zijn neefje schaken" geschreven door Julius Kool, is een klassieker in de schaakliteratuur en wordt gewaardeerd om zijn heldere en eenvoudige uitleg van de schaakregels en -strategieën. Het is een uitstekend hulpmiddel voor kinderen en beginners die de basis van het schaken willen leren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.