Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?

Wat is Asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een groep natuurlijke mineralen die uit microscopisch kleine vezels bestaan. Deze vezels zijn sterk, duurzaam en hittebestendig, wat asbest tot een populair bouwmateriaal maakte in de 20e eeuw. Er zijn verschillende soorten asbest, waarvan de meest voorkomende zijn:

 1. Chrysotiel (wit asbest): De meest gebruikte vorm van asbest.
 2. Amosiet (bruin asbest): Vaak gebruikt in isolatiemateriaal.
 3. Crocidoliet (blauw asbest): Bekend om zijn extreem sterke vezels en weerstand tegen chemicaliën.

 

Toepassingen van Asbest

Vanwege de gunstige eigenschappen werd asbest veelvuldig gebruikt in een breed scala aan producten, zoals:

 • Isolatie
 • Dakbedekking
 • Vloertegels
 • Remvoeringen
 • Cementproducten

 

Waarom is Asbest Gevaarlijk?

Asbestvezels zijn gevaarlijk wanneer ze worden ingeademd. Deze vezels kunnen losraken en in de lucht terechtkomen wanneer asbesthoudende materialen worden beschadigd of verstoord, bijvoorbeeld tijdens renovatie- of sloopwerkzaamheden. De belangrijkste gezondheidsrisico's van asbest zijn:

 1. Asbestose:

  • Een chronische longziekte die ontstaat door langdurige blootstelling aan hoge concentraties asbestvezels. De vezels veroorzaken littekenweefsel in de longen, wat leidt tot ademhalingsproblemen en een verhoogd risico op longinfecties.
 2. Mesothelioom:

  • Een zeldzame, maar agressieve vorm van kanker die het mesotheel aantast, het dunne membraan dat de longen, borstholte en andere interne organen bekleedt. Mesothelioom wordt bijna uitsluitend veroorzaakt door asbestblootstelling en heeft een lange latentietijd, wat betekent dat de ziekte zich vaak pas tientallen jaren na de blootstelling ontwikkelt.
 3. Longkanker:

  • Blootstelling aan asbest verhoogt het risico op longkanker. Roken in combinatie met asbestblootstelling vergroot dit risico aanzienlijk.
 4. Pleuraal Plaques:

  • Verdikkingen van het borstvlies die niet kwaadaardig zijn, maar wel een indicator kunnen zijn van blootstelling aan asbest.

 

Veiligheid en Regelgeving

 1. Verboden en Beperkingen:

  • In veel landen, waaronder Nederland, is het gebruik van asbest sinds de jaren 1990 verboden vanwege de gezondheidsrisico's. Er zijn strikte regels voor de verwijdering en verwerking van asbesthoudende materialen.
 2. Asbestinventarisatie:

  • Voordat renovatie- of sloopwerkzaamheden beginnen, is het verplicht om een asbestinventarisatie uit te laten voeren door een gecertificeerd bedrijf. Dit zorgt ervoor dat alle asbesthoudende materialen worden geïdentificeerd en veilig kunnen worden verwijderd.
 3. Professionele Verwijdering:

  • Asbestverwijdering moet worden uitgevoerd door gecertificeerde professionals die de juiste beschermingsmiddelen en technieken gebruiken om blootstelling te minimaliseren en verspreiding van vezels te voorkomen.

Conclusie

Asbest is een natuurlijke mineraal dat vanwege zijn unieke eigenschappen veelvuldig werd gebruikt in bouwmaterialen en andere producten. Het inademen van asbestvezels kan echter ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder longkanker, mesothelioom en asbestose. Vanwege deze risico's is het gebruik van asbest in veel landen verboden en zijn er strikte voorschriften voor de veilige verwijdering en verwerking ervan. Het is van essentieel belang dat asbesthoudende materialen op de juiste manier worden geïdentificeerd en behandeld om de gezondheid van mensen en het milieu te beschermen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.