Wat is de hoogste berg ter wereld?

De hoogste berg ter wereld is de Mount Everest. Deze majestueuze piek ligt in de Himalaya op de grens tussen Nepal en de Tibetaanse Autonome Regio van China.

 

Hoogte van de Mount Everest

Mount Everest heeft een hoogte van 8.848,86 meter (29.031,7 voet) boven zeeniveau. Dit werd bevestigd door een gezamenlijke meting van China en Nepal in 2020, waarbij moderne technologieën werden gebruikt om de hoogte nauwkeurig te bepalen.

 

Geografische Ligging

 • Coördinaten: 27.9881° N, 86.9250° E
 • Regio: Himalaya-gebergte, op de grens van Nepal en de Tibetaanse Autonome Regio van China.

 

Naamgeving en Betekenis

 • Engelse naam: Mount Everest, vernoemd naar Sir George Everest, een Britse landmeter-generaal van India in de 19e eeuw.
 • Nepalese naam: Sagarmatha, wat "Voorhoofd van de hemel" betekent.
 • Tibetaanse naam: Chomolungma, wat "Moeder van het Universum" betekent.

 

Geschiedenis van de Beklimming

 1. Eerste Succesvolle Beklimming: Op 29 mei 1953 bereikten Sir Edmund Hillary uit Nieuw-Zeeland en Tenzing Norgay, een Sherpa van Nepal, als eersten de top van de Mount Everest.
 2. Beklimmingen en Expedities: Sinds de eerste succesvolle beklimming in 1953 hebben duizenden mensen geprobeerd de top te bereiken, met wisselend succes. Elke klimseizoen wagen honderden klimmers uit de hele wereld een poging.

 

Uitdagingen van de Beklimming

 • Extreme Hoogte: De hoogte zorgt voor zuurstofgebrek, wat kan leiden tot hoogteziekte.
 • Weersomstandigheden: Het weer kan snel omslaan, met hevige stormen, kou en sterke wind.
 • Gevaarlijke Routes: Er zijn steile kliffen, diepe gletsjerspleten en lawines die klimmers bedreigen.
 • Fysieke en Mentale Uitputting: De klim vereist een hoge mate van fysieke fitheid en mentale veerkracht.

 

Andere Belangrijke Bergen

Hoewel Mount Everest de hoogste berg is als gemeten vanaf zeeniveau, zijn er andere bergen die in verschillende contexten opmerkelijk zijn:

 1. Mauna Kea: Als gemeten vanaf de zeebodem, is Mauna Kea op Hawaï de hoogste berg ter wereld met een totale hoogte van ongeveer 10.210 meter (33.500 voet).
 2. K2: De op één na hoogste berg ter wereld, gelegen in de Karakoram-reeks op de grens tussen Pakistan en China, met een hoogte van 8.611 meter (28.251 voet).

Conclusie

Mount Everest is de hoogste berg ter wereld boven zeeniveau, met een hoogte van 8.848,86 meter. Het ligt in de Himalaya op de grens tussen Nepal en Tibet en is een iconische piek die klimmers van over de hele wereld aantrekt. De klim naar de top van de Mount Everest is een enorme uitdaging vanwege de extreme hoogte, weersomstandigheden en fysieke eisen, maar het blijft een van de meest begeerde prestaties in de bergsport.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.