Wat is een pond?

Het woord "pond" kan naar verschillende zaken verwijzen, afhankelijk van de context. Hier zijn de belangrijkste betekenissen van "pond":

 1. Gewichtsmaat:

  • Pond (lb): Een pond is een eenheid van massa of gewicht die voornamelijk wordt gebruikt in het imperiale stelsel van het Verenigd Koninkrijk en het Amerikaanse gebruikelijke stelsel. Eén pond is gelijk aan ongeveer 0,45359237 kilogram. Dit wordt vaak afgekort als "lb," afkomstig van het Latijnse woord "libra," wat "schaal" of "balans" betekent.
  • Nederlandse Pond: In Nederland wordt het woord "pond" ook gebruikt als gewichtsmaat en staat gelijk aan 500 gram. Dit is de helft van een kilogram en wordt in sommige gevallen nog steeds gebruikt in de volksmond en op markten.
 2. Valuta:

  • Britse Pond (GBP): De pond sterling, vaak eenvoudigweg "pond" genoemd, is de officiële valuta van het Verenigd Koninkrijk. De officiële code is GBP (Great British Pound). Het symbool voor de pond is £. Het is een van de oudste valuta's die nog steeds in gebruik zijn en wordt gebruikt in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
  • Andere Ponden: Verschillende andere landen en gebieden gebruiken ook de term "pond" voor hun valuta, zoals de Egyptische pond (EGP) en de Soedanese pond (SDG).

 

Gebruik en Toepassingen

Gewichtsmaat

 1. Keuken en Koken: In recepten uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt het gewicht van ingrediënten vaak in ponden aangegeven. Bijvoorbeeld: "1 lb suiker" betekent ongeveer 454 gram suiker.
 2. Handel en Markt: In sommige landen wordt het gewicht van goederen zoals vlees, groenten en fruit nog steeds in ponden aangegeven. Op Nederlandse markten wordt "een pond" soms gebruikt om 500 gram aan te duiden.
 3. Wetenschap en Techniek: In technische en wetenschappelijke toepassingen, vooral in de Verenigde Staten, wordt de massa van objecten vaak in ponden gemeten.

Valuta

 1. Financiële Transacties: De Britse pond sterling is een van de belangrijkste valuta's in de wereld en wordt veel gebruikt in internationale handel en financiën.
 2. Reizen en Toerisme: Voor reizigers naar het Verenigd Koninkrijk is het belangrijk om de wisselkoers van de pond sterling ten opzichte van hun eigen valuta te kennen.
 3. Investeringen en Beleggingen: Valutahandelaren en beleggers houden de waarde van de pond sterling nauwlettend in de gaten vanwege zijn invloed op de internationale financiële markten.

Voorbeelden

Gewichtsmaat

 • "Het recept vraagt om een pond bloem, wat gelijk is aan ongeveer 454 gram."
 • "Op de markt kocht ik een pond aardbeien, wat in Nederland gelijk staat aan 500 gram."

Valuta

 • "De huidige wisselkoers is 1,20 euro per Britse pond."
 • "Hij wisselde zijn dollars in voor ponden voordat hij naar Londen reisde."

Conclusie

Het woord "pond" kan verwijzen naar zowel een eenheid van gewicht als een valuta. In gewichtsmaat wordt het gebruikt in het imperiale systeem (ongeveer 454 gram) en in Nederland (500 gram). Als valuta verwijst het naar de pond sterling van het Verenigd Koninkrijk en andere ponden die in verschillende landen worden gebruikt. Het is belangrijk om de context te kennen om de juiste betekenis van "pond" te begrijpen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.