Hoe moet een hondentuig zitten?

Het kiezen van een hondentuig is slechts de eerste stap; het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat het tuig goed zit. Een goed passend hondentuig zorgt voor comfort, veiligheid en bewegingsvrijheid voor je hond. Hieronder bespreken we de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het passen en afstellen van een hondentuig.

 

Belang van een Goed Passend Tuig

Een goed passend hondentuig voorkomt schuren, ongemak en mogelijke verwondingen. Het verdeelt de druk gelijkmatig over het lichaam van de hond, wat vooral belangrijk is voor honden die aan de lijn trekken. Bovendien biedt het meer controle dan een halsband, zonder de nek van de hond te belasten.

 

Stappen voor het Passen van een Hondentuig

 1. Meet je hond op: Gebruik een meetlint om de borstomtrek van je hond te meten. Dit doe je door het breedste deel van de borst, net achter de voorpoten, op te meten. Sommige tuigen vereisen ook een nekmaat.

 2. Plaats het tuig op de juiste manier: Zet het tuig op je hond volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat het tuig niet verdraaid is en dat alle banden plat tegen het lichaam van de hond liggen.

 3. Controleer de pasvorm: Het tuig moet strak genoeg zitten zodat het niet kan verschuiven, maar niet zo strak dat het knelt. Een goede vuistregel is dat je twee vingers tussen het tuig en de huid van de hond moet kunnen steken.

 4. Aangepaste afstelling: De meeste tuigen hebben verstelbare riemen. Pas de riemen aan zodat ze goed om de borst en nek van de hond zitten. Zorg ervoor dat de ringen en gespen goed geplaatst zijn en niet in de huid van de hond drukken.

 

Belangrijke Controlepunten

 1. Schouders: Het tuig mag de schouders van de hond niet belemmeren. De hond moet zijn voorpoten vrij kunnen bewegen zonder dat het tuig tegen de oksels schuurt.

 2. Rug: De rugband moet recht en plat op de rug van de hond liggen. Als het tuig scheef trekt, moet je de riemen aanpassen.

 3. Borst: De borstband moet laag genoeg zitten om de keel niet te belasten, maar niet zo laag dat het tegen de voorpoten schuurt.

 

Veelgemaakte Fouten

 1. Te los: Een te los tuig kan verschuiven, wat ongemak veroorzaakt en minder controle biedt. Het kan er ook voor zorgen dat de hond uit het tuig kan ontsnappen.

 2. Te strak: Een te strak tuig kan schuren, huidirritaties veroorzaken en de bewegingsvrijheid beperken.

 3. Verkeerde plaatsing: Zorg ervoor dat het tuig op de juiste manier is geplaatst, met de borstband laag genoeg en de rugband recht.

 

Tips voor Verschillende Soorten Tuigen

 1. H-Frame tuig: Zorg ervoor dat de horizontale banden recht zijn en de verticale banden niet in de oksels drukken.
 2. Y-Frame tuig: De Y-vorm moet mooi over de borst van de hond liggen zonder te veel druk op één punt.
 3. Step-in tuig: Deze moeten eenvoudig aan te trekken zijn en mogen niet te veel beweging beperken.

 

Conclusie

Het correct passen van een hondentuig is cruciaal voor het comfort en de veiligheid van je hond. Neem de tijd om je hond goed op te meten en pas het tuig zorgvuldig aan. Een goed passend tuig zorgt voor een betere wandelervaring voor zowel jou als je hond.

Voor meer gedetailleerde instructies over het kiezen en aanpassen van verschillende soorten tuigen, bekijk onze uitgebreide gidsen en tips.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.