Waarom ruik ik heel erg kattenpis in witte wijn?

De geur van kattenpis in witte wijn kan een verrassend en onaangenaam fenomeen zijn, maar het heeft een wetenschappelijke verklaring. Deze geur komt voornamelijk voor in bepaalde soorten witte wijn en wordt meestal geassocieerd met specifieke aroma's die door bepaalde druivenrassen worden geproduceerd. Hieronder leggen we uit waarom witte wijn soms naar kattenpis ruikt en welke factoren daarbij een rol spelen.

 

De chemische oorzaak

De geur van kattenpis in witte wijn wordt vaak toegeschreven aan een verbinding genaamd 4-mercapto-4-methylpentaan-2-one (4MMP), ook bekend als benzylmercaptan. Deze verbinding behoort tot een groep van zwavelhoudende verbindingen die bekend staan als thiolen of mercaptanen. Thiolen hebben de neiging zeer krachtige en soms onaangename geuren te hebben, zelfs in zeer lage concentraties.

 

Druivenrassen die gevoelig zijn voor 4MMP

Niet alle witte wijnen hebben deze geur. Het komt vooral voor bij wijnen gemaakt van druivenrassen die van nature hogere concentraties van thiolen bevatten. Enkele van deze rassen zijn:

  1. Sauvignon Blanc: Dit druivenras staat erom bekend aroma's van grapefruit, passievrucht, maar ook kattenpis te produceren. Het is het meest bekende voorbeeld van een wijn die dit aroma kan hebben.
  2. Sémillon: Soms kunnen wijnen van deze druif ook thiolachtige geuren ontwikkelen, hoewel minder vaak dan Sauvignon Blanc.
  3. Gewürztraminer: Deze druif kan soms ook zwavelachtige aroma's vertonen, hoewel de nadruk meestal ligt op bloemige en kruidige aroma's.

 

Factoren die de geur beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de intensiteit van de geur van kattenpis in witte wijn:

  1. Terroir: De bodem en klimatologische omstandigheden waarin de druiven groeien kunnen invloed hebben op de concentratie van thiolen in de druiven.
  2. Wijngaardbeheer: Praktijken zoals bladbeheer, irrigatie en bemesting kunnen de samenstelling van de druiven en de geproduceerde aroma's beïnvloeden.
  3. Vinificatieprocessen: De manier waarop de wijn wordt gemaakt, inclusief de fermentatietemperatuur en het gebruik van specifieke gistsoorten, kan de concentratie van thiolen en hun aroma's beïnvloeden.
  4. Rijpheid van de druiven: Druiven die op het juiste moment worden geoogst, kunnen een evenwichtige concentratie van aroma's hebben, terwijl te vroeg of te laat oogsten kan leiden tot ongewenste geuren.

 

Wat te doen als je deze geur ervaart

Als je merkt dat een witte wijn naar kattenpis ruikt, zijn er enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Lucht de wijn: Laat de wijn ademen door hem enige tijd in een glas of karaf te laten staan. Soms kunnen de onaangename geuren vervliegen of minder intens worden na blootstelling aan lucht.
  2. Probeer een andere wijn: Als je niet van de geur houdt, probeer dan een witte wijn van een ander druivenras of uit een andere regio.
  3. Leer waarderen: Sommige wijnliefhebbers waarderen de unieke aroma's die thiolen aan witte wijn kunnen toevoegen. Het kan een kwestie van smaak zijn en een ontwikkelde waardering voor de complexiteit van wijnaroma's.

 

Conclusie

De geur van kattenpis in witte wijn, vooral bij variëteiten zoals Sauvignon Blanc, wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van thiolen, met name 4-mercapto-4-methylpentaan-2-one (4MMP). Deze geur kan variëren in intensiteit afhankelijk van verschillende factoren zoals het druivenras, terroir en wijnbereidingsmethoden. Hoewel de geur voor sommigen onaangenaam kan zijn, is het een natuurlijk onderdeel van het aroma-profiel van bepaalde wijnen. Voor meer informatie over wijnaroma's en hoe ze ontstaan, bezoek onze pagina over wijnaroma's.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.