Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op de diagnose, behandeling en preventie van stoornissen in het bewegingsapparaat, met name de wervelkolom en de gewrichten. Het doel van manuele therapie is om pijn te verlichten, de mobiliteit van gewrichten te verbeteren en de algehele functionaliteit van het bewegingsapparaat te optimaliseren. Dit wordt bereikt door een combinatie van hands-on technieken, zoals mobilisaties en manipulaties, aangevuld met oefeningen en advies.

 

Kenmerken van manuele therapie

 1. Hands-on technieken: Manuele therapeuten gebruiken hun handen om gewrichten, spieren en zenuwen te onderzoeken en te behandelen. Technieken kunnen omvatten:

  • Mobilisatie: Langzame, gecontroleerde bewegingen van de gewrichten om de mobiliteit te verbeteren en pijn te verminderen.
  • Manipulatie: Snelle, korte bewegingen, vaak vergezeld van een hoorbare 'klik' of 'krak', om de gewrichten te corrigeren en de mobiliteit te herstellen.
 2. Individuele benadering: Elke behandeling is afgestemd op de specifieke behoeften en klachten van de patiënt. Dit betekent dat de therapeut een uitgebreide evaluatie uitvoert om de onderliggende oorzaken van de klachten te identificeren.

 3. Holistische benadering: Naast het behandelen van de specifieke klachten, richt manuele therapie zich op het algehele welzijn van de patiënt, inclusief houding, beweging en levensstijl.

 4. Oefeningen en advies: Naast de hands-on technieken worden patiënten vaak oefeningen en adviezen gegeven om thuis te doen. Dit helpt bij het versterken van spieren, verbeteren van de houding en voorkomen van toekomstige problemen.

 

Indicaties voor manuele therapie

Manuele therapie kan nuttig zijn voor een breed scala aan aandoeningen en klachten, waaronder:

 1. Rug- en nekpijn: Vaak veroorzaakt door problemen met de wervelkolom, zoals hernia, verstuikingen of spierspanningen.
 2. Gewrichtspijn: Pijn in de gewrichten zoals de schouders, knieën, heupen en enkels.
 3. Hoofdpijn en migraine: Vooral als deze worden veroorzaakt door problemen in de nek of kaak.
 4. Sportblessures: Revalidatie van blessures zoals verstuikingen, verrekkingen en overbelastingsblessures.
 5. Mobiliteitsproblemen: Beperkte bewegingsvrijheid in gewrichten door stijfheid of pijn.

 

Voordelen van manuele therapie

 1. Pijnverlichting: Door het verlichten van druk en spanning in gewrichten en spieren, kan manuele therapie onmiddellijke pijnverlichting bieden.
 2. Verbeterde mobiliteit: Door het herstellen van de normale bewegingsvrijheid van gewrichten, kan manuele therapie helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en flexibiliteit.
 3. Versnelde revalidatie: Manuele therapie kan de hersteltijd van blessures verkorten door de bloedcirculatie te verbeteren en de genezing te bevorderen.
 4. Preventie van toekomstige klachten: Door het corrigeren van houding en bewegingstechnieken, kan manuele therapie helpen bij het voorkomen van toekomstige blessures en pijn.

 

Wat te verwachten tijdens een manuele therapie sessie

 1. Anamnese en onderzoek: De therapeut zal een grondige anamnese afnemen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de oorzaak van de klachten te bepalen.
 2. Behandelplan: Op basis van de bevindingen zal de therapeut een behandelplan opstellen dat specifiek is afgestemd op de behoeften van de patiënt.
 3. Behandeling: De behandeling kan verschillende hands-on technieken omvatten, zoals mobilisaties en manipulaties, evenals oefeningen en adviezen.
 4. Nazorg: Na de sessie kan de therapeut oefeningen en adviezen meegeven om thuis uit te voeren, evenals tips voor het verbeteren van de houding en bewegingstechnieken.

 

Conclusie

Manuele therapie is een effectieve behandelmethode voor een breed scala aan musculoskeletale aandoeningen. Door de combinatie van hands-on technieken, oefeningen en adviezen, kan manuele therapie helpen bij het verlichten van pijn, verbeteren van mobiliteit en het voorkomen van toekomstige problemen. Voor meer informatie over manuele therapie en hoe het jou kan helpen, bezoek onze pagina over manuele therapie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.