Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 10.000 kwh ?

Het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om jaarlijks 10.000 kWh op te wekken, hangt af van verschillende factoren zoals de capaciteit van de zonnepanelen, de locatie van je huis en de oriëntatie en hellingshoek van je dak. In deze blog bespreken we hoe je het benodigde aantal zonnepanelen kunt berekenen en welke factoren je daarbij in overweging moet nemen.

 

Basisinformatie en factoren

 1. Capaciteit van zonnepanelen: Zonnepanelen komen in verschillende capaciteiten, meestal uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De meest gangbare zonnepanelen voor residentieel gebruik hebben een capaciteit van tussen de 300 en 400 Wp.

 2. Locatie en zoninstraling: De hoeveelheid zonlicht die een paneel ontvangt, verschilt per locatie. In Nederland ligt de gemiddelde jaarlijkse opbrengst per Wattpiek tussen de 0,85 en 0,9 kWh. Dit betekent dat een paneel van 300 Wp ongeveer 255 tot 270 kWh per jaar kan opwekken.

 3. Oriëntatie en hellingshoek: De optimale opbrengst wordt bereikt met zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn en een hellingshoek van ongeveer 30-35 graden hebben. Afwijkingen hiervan kunnen de efficiëntie van de panelen verminderen.

 

Berekening van het aantal zonnepanelen

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om 10.000 kWh per jaar op te wekken, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Bepaal de jaarlijkse opbrengst per paneel:

  • Stel dat je zonnepanelen kiest van 350 Wp.
  • Met een gemiddelde opbrengst van 0,875 kWh per Wattpiek per jaar (het gemiddelde van 0,85 en 0,9 kWh), zou een paneel van 350 Wp jaarlijks ongeveer: 350 Wp×0.875 kWh/Wp=306.25 kWh350 \text{ Wp} \times 0.875 \text{ kWh/Wp} = 306.25 \text{ kWh}
 2. Bereken het benodigde aantal panelen:

  • Om 10.000 kWh per jaar op te wekken, heb je nodig: 10.000 kWh306.25 kWh per paneel≈32.65 panelen\frac{10.000 \text{ kWh}}{306.25 \text{ kWh per paneel}} \approx 32.65 \text{ panelen}
  • Omdat je geen fracties van zonnepanelen kunt installeren, rond je dit getal af naar boven, wat betekent dat je 33 zonnepanelen nodig hebt.

 

Andere overwegingen

 1. Schaduw en obstakels: Bomen, schoorstenen en andere obstakels kunnen schaduw werpen op je panelen, waardoor de efficiëntie afneemt. Houd hier rekening mee bij het plaatsen van je panelen.

 2. Systeemverliezen: Houd rekening met verliezen in het systeem, zoals in de omvormer en bekabeling. Deze verliezen kunnen ongeveer 10% van de opbrengst bedragen. Daarom zou het verstandig zijn om een paar extra panelen te installeren om deze verliezen te compenseren.

 3. Beschikbare dakruimte: Controleer of je dak voldoende ruimte biedt voor het aantal panelen dat je nodig hebt. Een standaard zonnepaneel is ongeveer 1,6 vierkante meter groot. Voor 33 panelen heb je dus ongeveer 53 vierkante meter dakoppervlak nodig.

 4. Toekomstige uitbreidingen: Overweeg of je in de toekomst je energiebehoefte wilt uitbreiden, bijvoorbeeld door de aanschaf van een elektrische auto. Het kan verstandig zijn om nu al extra panelen te installeren om aan die toekomstige behoefte te voldoen.

 

Conclusie

Voor een jaarlijkse energieopwekking van 10.000 kWh heb je, uitgaande van zonnepanelen van 350 Wp en een gemiddelde opbrengst van 0,875 kWh per Wattpiek, ongeveer 33 zonnepanelen nodig. Houd rekening met factoren zoals schaduw, systeemverliezen en beschikbare dakruimte om een nauwkeurige schatting te maken. Voor een persoonlijk en gedetailleerd advies, raadpleeg een professional die een specifieke berekening kan maken op basis van jouw situatie. Voor meer informatie over zonnepanelen en hun installatie, bezoek onze pagina over zonnepanelen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.