Hoe noemt men een spel bij snooker?

Bij snooker, een populaire vorm van biljart, wordt een spel vaak aangeduid als een "frame". Een frame is een enkele eenheid van het spel waarin de spelers proberen punten te scoren door de ballen volgens de regels te potten. De speler met de meeste punten aan het einde van een frame wint dat frame. In deze blogpost gaan we dieper in op de terminologie, spelregels en structuren van een snookerwedstrijd.

 

Wat is een frame?

Een frame is de basisstructuur van een snookerwedstrijd. Elke wedstrijd bestaat uit een aantal frames, en de speler die het eerst een vooraf bepaald aantal frames wint, wordt de winnaar van de wedstrijd. Het aantal frames kan variëren afhankelijk van de competitie of het toernooi.

 • Structuur: Een frame begint met het opzetten van de ballen in de standaard snookeropstelling. De spelers wisselen beurten af, waarbij ze proberen om zoveel mogelijk punten te scoren door de ballen volgens de regels te potten.
 • Puntensysteem: Elke bal heeft een specifieke waarde, en de spelers moeten de ballen in een bepaalde volgorde potten: eerst een rode bal (1 punt) en daarna een gekleurde bal (variërend van 2 tot 7 punten).
 • Einde van een frame: Een frame eindigt wanneer alle ballen zijn gepot of wanneer een speler genoeg punten heeft gescoord om de overwinning in dat frame veilig te stellen.

 

Snookerwedstrijd: Opbouw en Terminologie

Naast frames zijn er andere belangrijke termen en structuren in een snookerwedstrijd:

 1. Match: Een match bestaat uit een reeks frames. De speler die het eerst een vooraf bepaald aantal frames wint, wint de match.

 2. Break: Een break verwijst naar het aantal opeenvolgende punten dat een speler scoort in één beurt. Een hoge break is een teken van vaardigheid en precisie.

 3. Century Break: Een century break is een break van 100 punten of meer, wat een significante prestatie is in snooker.

 4. Safety Play: Dit verwijst naar defensieve schoten die worden gespeeld om de tegenstander geen makkelijke kansen te geven.

 

Basisregels van Snooker

Hier zijn enkele basisregels die elke snookerspeler moet kennen:

 • Rode en gekleurde ballen: Er zijn 15 rode ballen en 6 gekleurde ballen. De gekleurde ballen hebben verschillende puntwaardes: geel (2), groen (3), bruin (4), blauw (5), roze (6) en zwart (7).
 • Volgorde van potten: Een speler moet eerst een rode bal potten, gevolgd door een gekleurde bal. Dit proces wordt herhaald totdat alle rode ballen zijn gepot.
 • Fouls: Fouten, zoals het niet raken van een bal of het potten van de verkeerde bal, resulteren in strafpunten voor de tegenstander.
 • Einde van een frame: Na het potten van de laatste zwarte bal wordt het frame beëindigd en worden de punten geteld om de winnaar van het frame te bepalen.

 

Toernooien en Competities

Snooker kent vele toernooien en competities, variërend van lokale wedstrijden tot wereldkampioenschappen. De structuur van een toernooi kan variëren:

 • Best of Frames: Veel wedstrijden worden gespeeld in een "best of" format, zoals best of 7 frames. Dit betekent dat de eerste speler die 4 frames wint, de match wint.
 • Knockout Stages: Grote toernooien zoals het Wereldkampioenschap Snooker hebben knockout stages waarbij spelers elimineren totdat een kampioen overblijft.

 

Conclusie

Een spel bij snooker wordt een "frame" genoemd, en een wedstrijd bestaat uit meerdere frames. Het doel is om punten te scoren door ballen te potten volgens de regels, met als uiteindelijk doel het winnen van de wedstrijd door een vooraf bepaald aantal frames te winnen. Snooker is een strategisch en technisch uitdagend spel dat veel vaardigheid en precisie vereist. Voor meer informatie over de regels en strategieën van snooker, bezoek onze pagina over snookerregels en -strategieën.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.