Hoeveel spelers hockey?

Hockey is een populaire sport die wereldwijd wordt gespeeld, zowel op professioneel als op recreatief niveau. Of het nu gaat om veldhockey, zaalhockey of ijshockey, het aantal spelers in een team kan variëren afhankelijk van het type hockey dat wordt gespeeld. In deze blogpost bespreken we het aantal spelers in verschillende soorten hockey en de basisregels voor elk type.

 

Veldhockey

Veldhockey, ook bekend als gewoon hockey, is een buitensport die op gras of kunstgras wordt gespeeld. Het is een van de meest populaire vormen van hockey, vooral in landen zoals Nederland, India, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

 • Aantal spelers: Een veldhockeyteam bestaat uit 11 spelers, inclusief de doelman.
  • Posities: Het team bestaat meestal uit een mix van aanvallers, middenvelders, verdedigers en een doelman.
 • Wedstrijdduur: Een standaard veldhockeywedstrijd duurt 60 minuten, verdeeld in vier kwarten van 15 minuten.

 

Zaalhockey

Zaalhockey, ook bekend als indoor hockey, wordt binnen gespeeld op een kleiner veld dan veldhockey. Het is vooral populair in de wintermaanden wanneer buiten spelen moeilijk is.

 • Aantal spelers: Een zaalhockeyteam bestaat uit 6 spelers, inclusief de doelman.
  • Posities: Net als bij veldhockey hebben teams aanvallers, middenvelders, verdedigers en een doelman.
 • Wedstrijdduur: Een standaard zaalhockeywedstrijd duurt 40 minuten, verdeeld in twee helften van 20 minuten.

 

IJshockey

IJshockey is een snelle en fysieke variant van hockey die wordt gespeeld op ijs, vooral populair in landen als Canada, de Verenigde Staten, Rusland en Zweden.

 • Aantal spelers: Een ijshockeyteam bestaat uit 6 spelers op het ijs, inclusief de doelman.
  • Posities: Het team bestaat uit drie aanvallers (linkervleugel, centrumspeelers, rechtervleugel), twee verdedigers en een doelman.
 • Wedstrijdduur: Een standaard ijshockeywedstrijd duurt 60 minuten, verdeeld in drie perioden van 20 minuten.

 

Veldhockey 7x7

Naast de traditionele 11-spelers variant, wordt veldhockey ook vaak gespeeld in een 7x7 formaat, vooral in recreatieve competities en jeugdcompetities.

 • Aantal spelers: Een 7x7 veldhockeyteam bestaat uit 7 spelers, inclusief de doelman.
 • Wedstrijdduur: De duur van de wedstrijden kan variëren, maar is meestal korter dan bij 11-spelers veldhockey.

 

Minihockey

Minihockey is een variant voor jongere spelers die nog in de beginfase van hun hockeycarrière zitten. Het veld is kleiner en de regels zijn aangepast om het spel eenvoudiger en veiliger te maken voor kinderen.

 • Aantal spelers: Minihockeyteams kunnen variëren van 4 tot 7 spelers, afhankelijk van de leeftijdsgroep en het competitieformat.
 • Wedstrijdduur: De duur van de wedstrijden varieert en is meestal korter dan bij de volwassen varianten.

 

Conclusie

Het aantal spelers in een hockeyteam varieert afhankelijk van het type hockey dat wordt gespeeld. Veldhockey en zaalhockey hebben respectievelijk 11 en 6 spelers per team, inclusief de doelman. IJshockey heeft 6 spelers op het ijs per team. Elk type hockey heeft zijn eigen regels en formats, aangepast aan de speelomstandigheden en het niveau van de spelers. Voor meer informatie over de regels en het spel van hockey, bezoek onze pagina over hockeyregels.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.